Politieke week over positie Caroline Désir: 'PS had alle tijd om het nieuws op te vangen'

© BRUZZ
26/01/2024

De Brusselse regering kondigt nieuwe maatregelen aan om de huisvesting in Brussel meer te reguleren en Franstalig minister van Onderwijs Caroline Désir (PS) kwam in het oog van de storm terecht nadat cocaïne werd gevonden op haar kabinet. Politiek analist Steven Van Garsse: "Je merkt aan alles dat de verkiezingen eraan komen."

Staatssecretaris Ans Persoons (Vooruit.brussels) heeft aangekondigd dat in de toekomst grote woonprojecten verplicht 25 procent sociale woningen moeten bevatten, of minstens betaalbare woningen. Waarom de Brusselse regering hier zo streng op is? "Dat is vrij simpel," legt Van Garsse uit.

"Brussel heeft historisch weinig sociale woningen in vergelijking met Europese steden als Amsterdam of Wenen. Tegelijk is de armoede groot, er staan tienduizenden mensen op een wachtlijst."

Daarnaast zullen eigenaars verplicht worden hun huurcontract te registreren op een nieuw platform, onder meer om woekerprijzen tegen te gaan. Doen ze dat niet, verliezen ze het recht om de huurprijs te indexeren. "De registratie van huurcontracten is al verplicht," legt Van Garsse uit. "Maar blijkbaar loopt het niet zo goed met het delen van die informatie, en wil het Brussels Gewest nog meer verfijnde informatie dan louter het huurcontract."

Huurtabel

Naast het tegengaan van woekerprijzen dient de informatie ook om een huurtabel te maken, waarmee huurders naar de rechter kunnen stappen als hun huur bovengemiddeld hoog is. En de huurtabel zal ook gebruikt worden om eigenaars die premies willen ontvangen van het gewest, te evalueren. Eigenaars die echt hoge huurprijzen vragen zullen daar geen beroep meer op kunnen doen.

Beide regelgevingen moeten nog een lange weg gaan in het parlement. De kans dat ze het zullen halen voor het einde van de legislatuur is dan ook gering. "Je ziet het, de verkiezingen komen eraan", aldus Van Garsse.

Drugs bij Désir

Minister van Onderwijs Caroline Désir (PS) van de Franstalige gemenschap kwam naar het einde van de week in het oog van de storm terecht nadat er drugs was gevonden op haar kabinet. Volgens Van Garsse valt het af te wachten of dit invloed zal hebben op haar campagne: "Désir is lijsttreker voor de Kamer, en dit is naturlijk geen goeie reclame. Er bleek een drugsdealer op haar kabinet te werken, die dan ook nog eens de zoon is van PS-parlementslid Fadila Laanan. Dit komt op een moment dat Brussel met een echte drugsplaag wordt geconfronteerd."

Voorlopig ziet het er naar uit dat de rest van haar kabinet hier niets mee te maken heeft. Ze heeft heel snel gehandeld en de man ontslagen, en het parket haar onderzoek laten uitvoeren. "De feiten dateren ook van voor de kerstvakantie, dus heeft de PS er ook alles aan kunnen doen om de communicatie hierover op te vangen. Zo zien we bijvoorbeeld dat Fadila Laanan nog geen plaats heeft gekregen op de lijsten."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Politiek, steven van garsse

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni