Evaluatie parlementsleden Khadija Zamouri

| Brussels parlementslid Khadija Zamouri.

Tom Ongena vraagt Brussels partijlid Zamouri om steun voor lijst Abou Jahjah in te trekken

© Belga
03/04/2024

Open VLD-voorzitter Tom Ongena vraagt Brussels Parlementslid Khadija Zamouri om haar steun voor de nieuwe lijst van Dyab Abou Jahjah in te trekken. MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez (MR) had erop gewezen dat Zamouri een van de benodigde handtekeningen voor zijn lijst had geleverd en eiste een verklaring.

Om een lijst voor de verkiezingen te kunnen indienen, moet een minimum aantal handtekeningen worden verzameld van aftredende parlementsleden of kiezers van de kieskring. Het aantal handtekeningen varieert in functie van de verkiezing en de kieskring.

MR had opgemerkt dat Zamouri een van die handtekeningen heeft geleverd voor Viva Palestina, de nieuwe partij van schrijver en politicus Abou Jahjah. Die wil bij de komende verkiezingen een lijst indienen voor het Brussels Parlement.

Denigrerende opmerkingen

Europees Parlementslid Frédérique Ries vroeg op X als eerste aan Open VLD om zich te distantiëren van Zamouri. Indien de partij dat niet deed, kon de beoogde samenwerking tussen MR en Open VLD in Brussel volgens haar niet doorgaan.

Bouchez had het daarna over een ernstige politieke fout en vroeg om opheldering. Ook Open VLD-voorzitter Tom Ongena heeft nu gereageerd via X. "Het gaat om een persoonlijk initiatief, en dus niet om een partijstandpunt," schrijft hij. "Ik betreur het ten zeerste en heb haar gevraagd om haar steun in te trekken. Ze is geen kandidaat meer bij de volgende verkiezingen."

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni