1801 Daan Bauwens2 Utsopi

| Daan Bauwens, woordvoerder van Utsopi

Unie van sekswerkers juicht gestemde arbeidswet toe

© Belga
03/05/2024

De Belgische unie van sekswerkers (Utsopi) juicht de gestemde arbeidswet voor sekswerkers toe. "Een nieuwe mijlpaal in de strijd voor gelijke rechten voor sekswerkers", klinkt het vrijdag in een persbericht.

De plenaire vergadering van de Kamer keurde donderdagnacht met een grote meerderheid de eerste arbeidswet voor sekswerkers goed. Daardoor kunnen sekswerkers onder meer werken onder arbeidscontract en krijgen ze toegang tot sociale zekerheid. Tegelijkertijd zorgt de wet ervoor dat sekswerkers op de werkvloer beschermd worden tegen werkgerelateerde risico's.

"Zonder arbeidswet bleef een contract voor sekswerker strafbaar", zegt Daan Bauwens van Utsopi. "Daardoor hadden sekswerkers enkel de keuze tussen zelfstandige worden of een semi-legaal contract in een grijze zone zonder gegarandeerde rechten of bescherming. Zonder arbeidswet zouden sekswerkers dus nog steeds wettelijk gediscrimineerd worden. Dat is nu voorbij."

'Mijlpaal, maar strijd nog niet gestreden'

Centraal in de nieuwe wettekst staat onder meer dat elke sekswerker ervoor mag kiezen een klant of een seksuele handeling te weigeren. Wie werkgever wil worden, mag geen veroordelingen voor zware misdrijven opgelopen hebben, moet een referentiepersoon aanstellen voor de veiligheid van de sekswerker en een alarmknop ter beschikking stellen waarmee meteen doorverbonden wordt naar de referentiepersoon. Utsopi spreekt dan ook van "een belangrijke mijlpaal", maar waarschuwt dat de strijd nog niet gestreden is en dat het beleid nog moet worden uitgestippeld.

"De nieuwe regelgeving kan misbruikt worden om sekswerk te bestrijden. Nu zien we al dat bepaalde gemeenten zich wegsteken achter de woorden 'veiligheid' en 'hygiëne' om heel strenge lokale reglementen af te kondigen die sekswerk op hun grondgebied bijna onmogelijk maken. We moeten ervoor zorgen dat de nieuwe wetten ten goede komen aan alle sekswerkers en niet veranderen in een opjaagbeleid van de meest kwetsbare sekswerkers", aldus Bauwens.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek , sekswerk , Utsopi , Daan Bauwens

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni