Verkiezingsaffiches van N-VA beklad en weggehaald: 'Erger dan in 2019'

© BRUZZ
21/05/2024

De verkiezingsposters blijven bij sommige partijen minder lang hangen dan bedoeld in aanloop naar de verkiezingen van 9 juni. De laatste tijd kan je in Brussel opvallend veel gescheurde, bekladde of weggehaalde affiches zien. "We zien het vooral bij ons," klaagt Diederik Demuynck, woordvoerder van de N-VA-fractie in het Brussels Parlement.

"Het probleem is dit jaar erger dan in 2019," denkt Demuynck. Cieltje van Achter, lijsttrekker voor N-VA, bevestigt: "Het valt me op dat het nu vaker gebeurt dan in andere jaren. Je ziet ook wel vandalisme bij andere partijen, maar onze affiches zijn er altijd bij."

"Het getuigt van weinig respect voor de democratie en voor onze vrijwilligers," vindt Van Achter. "De affiches kosten ons veel werk, het is een logistieke uitdaging om ze allemaal rond te brengen."

Sommige gemeenten hangen roosters voor de affiches om ze te beschermen, maar dat lijkt weinig te helpen. "Ook dan zien we vandalisme. Het enige dat we kunnen doen, is nieuwe laten plakken," constateert Demuynck.

'Geen nieuw fenomeen'

Niet alleen de posters van de N-VA, ook die van het Vlaams Belang lijken relatief vaker beschadigd te worden. "Ik heb weet van vijftien of zestien aanplakborden met schade deze campagne. Het is geen nieuw fenomeen, wij hebben er in het verleden ook al last van gehad," bevestigt Bob De Brabandere, Vlaams Belang-lijsttrekker voor het Brussels Parlement. Ook hij merkt dit jaar een toename van vandalisme tegen verkiezingsaffiches, maar volgens De Brabandere wordt zijn partij niet uitzonderlijk vaak geviseerd. "Ik zie het bij veel meer partijen."

De Brusselse afdeling van Vlaams Belang neemt wel voorzorgen tegen de vandalenstreken: "We bezorgen extra affiches aan de gemeenten." Op de meeste plaatsen zijn het de gemeentediensten die de verkiezingsposters ophangen. Zo moeten partijen niet zelf plakploegen op pad sturen, maar hoeven ze enkel hun affiches op tijd aan de gemeente te bezorgen.

"Wij betreuren dat dit soort kinderachtig vandalisme gebeurt," geeft De Brabandere nog mee. "Het is aan de kiezer om zich uit te spreken, niet aan vandalen."

'Hele tour van Brussel'

N-VA moet nu affiches bijdrukken, en dat kost geld. Maar woordvoerder Demuynck betreurt in de eerste plaats de extra tijd en moeite die beschadigde affiches met zich meebrengen: "Alle gemeenten hebben andere dagen, uren en procedures om affiches aan te leveren. We moeten daardoor constant een hele tour van Brussel doen, doorgaans in de ochtendspits, om onze affiches overal geleverd te krijgen."

De rest van de campagne in Brussel verloopt volgens Van Achter overigens wel vrij sereen: "Onze vrijwilligers krijgen op straat of op markten net veel positieve reacties."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni