Politievakbond na steekincident: materiaal, mensen en opleidingen nodig

De steekpartij in Schaarbeek zindert nog na bij de politiemensen. ‘We hebben nood aan meer basis- én gespecialiseerde opleidingen en vooral aan goed materiaal om terreur aan te pakken. De stress en de angst, die kunnen we wel aan’, zegt Mario Thys van politievakbond NSPV bij BRUZZ.

“Het staat vast dat politieagent zijn in Brussel een risicovollere job is dan het een paar jaar geleden was. Maar angst en stress? Politiemensen hebben daar volgens mij weinig last van. Het risico op feiten zoals in Schaarbeek kan je nooit voor honderd procent uitsluiten. Die behoren tot de job.”

Thys klinkt vastberaden. Mentaal gaat het goed bij de politie. Ook na incidenten zoals de steekpartij in Schaarbeek. Maar de politie heeft volgens hem wel nood aan extra opleidingen en materiaal.

“Binnen de korpsen zouden we zeker nog kleine bijsturingen kunnen geven bij de basisopleiding. Ook wat gespecialiseerde opleidingen betreft is er ruimte voor verbetering. Iedereen moet die kunnen krijgen. Ik denk maar aan ‘profiling’ zoals op de luchthaven.”

Op de vraag of het dreigingsniveau voor de politie omhoog moet wil Thys geen sluitend antwoord geven.

“Niveau 2 of 3, what’s in a name? We hebben vooral mensen en materiaal - denk aan de juiste bewapening - nodig in de strijd tegen terreur. Maar dat vraagt, ondanks het feit dat we daar blijvend over onderhandelen, enorm veel investeringen binnen het korps en daar loopt het regelmatig mank.”

Ten slotte vindt Thys dat de straffen voor geweld tegen politie strenger moeten.

“Ik lees de krant vanmorgen: 10 maand cel en 600 boete voor iemand die een Gentse agente probeerde te wurgen? Sorry, ik vind dat te weinig.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?