PS en cdH blijven zich verzetten tegen CETA

© Europese Commissie

Ondanks de interpretatieve nota, zijn het Waals, Brussels en Franse gemeenschapsparlement niet geneigd om hun regeringen toe te laten om de federale regering de machtiging te geven om CETA, het vrijhandelsakkoord tussen de Europese Unie en Canada, te ondertekenen.

Zo bleek maandag tijdens een debat tussen Waalse parlementsleden en Franstalige Brusselse parlementsleden in het Parlement van de Franse gemeenschap.

Tijdens het debat in het Franse gemeenschapsparlement bleek dat zowel PS en cdH als Ecolo, DéFI en PVDA niet van plan is de handrem tegen het handelsverdrag CETA te lossen. De interpretatieve nota, die bij het verdrag gevoegd wordt om de tegenstanders over de streep te trekken, "is niet bindend en weegt te licht", vindt Olga Zrihen (PS). "Laten we de dialoog voortzetten.".

Voor Marie-Dominique Simonet (cdH) zitten er "tegenstrijdigheden" en "ongerijmdheden" tussen de verklaring en het verdrag. Ze riep op om de onderhandelingen te herstarten. "De verklaring geeft ons de indruk van een kat in een zak te kopen", vond Emanuel De Bock, Brussels fractieleider van DéFI (lid van de meerderheid in het hoofdstedelijk gewest).

In het Waals Parlement staat CETA donderdag op de agenda van de bevoegde commissie en van de plenaire vergadering op vrijdag.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?