De regering vordert bijstand van het leger op voor "bijkomende humanitaire bijstand" in de Waalse en Brusselse gevangenissen, waar nu al twaalf dagen gestaakt wordt. Dat heeft het kernkabinet beslist. De militaire vakbond reageert verbaasd. Ook de PS uit stevige kritiek op de beslissing van de regering.

Door de staking in de gevangenissen - tegen de werkdruk die een nieuwe manier van werken met zich mee zou brengen - werden de taken van de stakende cipiers overgenomen door de politie, met de steun van het Rode Kruis en de Civiele Bescherming. Omdat de langdurige staking ook druk legt bij de werking van de politie, dreigden twee politiebonden (VSOA en NSPV) intussen al met een staking bij de politieagenten die in de gevangenissen werden ingezet.

Nu is er dus de beslissing van het kernkabinet, dat het leger zal inzetten om de orde in de gevangenissen te handhaven.

"Deze beslissing is noodzakelijk omdat de directies, het werkwillig gevangenispersoneel, de politie, de civiele bescherming en het Rode Kruis reeds twaalf dagen stand houden in de uiterst moeilijke omstandigheden die door de algemene staking in de Brusselse en Waalse instellingen worden veroorzaakt. De steun moet met name toelaten om de situatie van de gedetineerden in de getroffen gevangenissen op het stuk van de basisrechten te verbeteren", luidt het in een mededeling van premier Charles Michel.

Minister Geens zal samen met zijn collega's Jambon (Binnenlandse Zaken) en Vandeput (Defensie) de opvordering van het leger opvolgen om de inzet van de soldaten zo goed mogelijk te verdelen over de gevangenissen. In eerste instantie zou het gaan om zes pelotons van dertig personen. Die worden ingezet in de gevangenissen van Sint-Gillis, Vorst en Lantin (Luik), de drie grootste gevangenissen getroffen door de staking.

'Laatste reddingsboei'

De vordering door de regering voor "bijkomende humanitaire bijstand" van het leger in de Waalse en de Brusselse gevangenissen, heeft zonder enige twijfel weerslag op de gewone taken. "Het leger zal niet staken en we zullen de laatste reddingsboei zijn, maar deze beslissing is een verrassing en toch wel merkwaardig", reageert Yves Huwart, secretaris-generaal van de militaire vakbond ACMP (Algemene centrale van het Militair Personeel).

De aankondiging zondagavond komt als een verrassing. "Wij zijn niet geconsulteerd", aldus Huwart, die het nieuws via de media vernam. "De beslissing is merkwaardig: telkens als diensten van de federale regering er niet in slagen hun taken te volbrengen, wordt beroep gedaan op het leger", aldus Huwart. Hij verwijst naar de opvang bij de vluchtelingencrisis, veiligheid en terrorisme en nu dan de gevangenissen.

"Het begint stilaan een gewoonte te worden", zei Huwart. "Merkwaardig voor een regering die Defensie afbouwt en er toch steeds meer beroep op doet als een laatste reddingsboei". Hoe de vordering - in eerste instantie zes pelotons van telkens 30 manschappen - zal uitgewerkt worden, is niet bekend. De ACMP had nog geen overleg met andere militaire vakbonden. "Eén zaak is duidelijk: wij zullen niet staken.”

Absurditeit

Ook oppositiepartij PS laat zich niet ongemoeid."Het is niet de taak van militairen om gevangenissen te bewaken. Ze hebben niet de middelen en de opleiding om dat soort taak uit te voeren"."

De regering toont hiermee de absurditeit van haar beleid op het vlak van openbare diensten", zo reageert PS-voorzitter Elio Di Rupo op de regeringsbeslissing om militairen in te zetten in de stakende gevangenissen. "Dit is het gevolg van de blinde en minachtende politiek van de regering MR/N-VA", klinkt het.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: actua, Samenleving, Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni