Renovatiewerken jeugdherberg Bruegel op schema

© Saskia Vanderstichele

Zaterdag openen twee vernieuwde etages van de jeugdherberg Bruegel in hartje Brussel, vlakbij de Kapellekerk. De opening past in een gefaseerde renovatie en uitbreiding van de herberg, die startte in 2015. Eind juni moet alles klaar zijn.

Op 18 oktober 2015 legde Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts (N-VA) de eerste steen gelegd voor de uitbreiding van de jeugdherberg Bruegel in de volkswijk Marollen. Het gebouw moest nieuwer, groter en aantrekkelijker worden voor de budgettoerist. Er kwam een nieuwbouw bij en het oude gebouw werd gerenoveerd. 

Daling van overnachtingen
De werken startten onder een slecht gesternte. Door een conflict met de Stad Brussel, problemen met de stedenbouwkundige regels en een onteigeningsprocedure, sleepte de bouwvergunning aan. Een maand na de start, zorgde de Brusselse lockdown na de aanslagen in Parijs al voor een flinke daling in het aantal overnachtingen. Na de aanslagen van 22 maart, zakte het aantal reservaties nog meer.

"De daling had wellicht niets te maken met de werken, want gasten konden dan dankzij promoties goedkoper overnachten," valt te horen bij de jeugdherberg. "Na de aanslagen annuleerden heel wat groepen en scholen hun reis naar Brussel en dat hebben we wel gevoeld." Vlaams N-VA-parlementslid Willy Segers vroeg cijfers op bij minister Weyts, en die bevestigde dat het aantal overnachtingen in 2016 daalde met meer dan de helft. Het daaropvolgende verlies liep op tot bijna 400.000 euro. 

Nu is er dus licht aan het einde van de tunnel. De nieuwbouw is volledig af en is geopend, en morgen openen twee gerenoveerde verdiepingen in het oude gebouw. 

De timing voor de volledige renovatie is nog onduidelijk, maar Paul Billet, projectmanager van de renovatie, heeft er vertrouwen in dat de werken eind juni afgerond zullen zijn. Dan zullen alle 192 kamers beschikbaar zijn.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

OPROEP: Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en wie weet win jij een van onze 10 prijzen! Neem nu deel..

Lees meer over

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?