Resto du Coeur lanceert oproep om geld in te zamelen voor schoolmateriaal

Basisschool De Mozaïek in de Helmetwijk in Schaarbeek Basisschool De Mozaïek in de Helmetwijk in Schaarbeek
© Saskia Vanderstichele
| De vzw zamelt geld in om schoolmateriaal uit te delen aan minstens 3.280 kinderen.
© Saskia Vanderstichele
| De vzw zamelt geld in om schoolmateriaal uit te delen aan minstens 3.280 kinderen.

De vzw Resto du Coeur lanceert een oproep om geld in te zamelen om schoolgerief aan te kopen voor kinderen uit kansarme gezinnen. Zo wil de vzw de onderwijskloof verkleinen en kinderen helpen om een betere toekomst uit te bouwen. De organisatie hoopt schoolmateriaal te kunnen uitdelen aan minstens 3.280 kinderen.

Na de coronacrisis zorgt nu de oorlog in Oekraïne voor prijsstijgingen op zowat alle vlakken. Dat merkt ook de sociale organisatie Resto du Coeur, waar de afgelopen tijd opnieuw meer verzoeken om bijstand binnenkomen. Veel van die verzoeken komen vanuit gezinnen met jonge kinderen, voor wie het niet langer betaalbaar is om voldoende schoolmateriaal, eten en kledij te kopen.

Schoolmateriaal fors duurder

Volgens de organisatie stijgt de prijs van schoolmateriaal met zo’n 20%. Die prijsstijging brengt heel wat gezinnen in de problemen.

“Als onderwijs een fundamenteel recht is, dan is het ook een van de vier pijlers waarop moet worden ingezet om armoede te bestrijden”, aldus Jean-Gérard Closset, voorzitter van Resto du Cœur België in een persbericht. “Door schoolmateriaal uit te delen aan de gezinnen die daar nood aan hebben, kan Resto du Cœur helpen om de groeiende onderwijskloof in ons land te verkleinen.”

3.280 kinderen

Volgens de organisatie hebben er aan het begin van dit schooljaar 3.280 kinderen nood aan een pakket met schoolmateriaal. Dat zijn 30% meer kinderen ten opzichte van vorig schooljaar: toen kregen 2.543 kinderen een pakket van de organisatie.

Volgens Resto du Coeur is schoolmateriaal een belangrijke manier om ongelijkheden tegen te gaan. Als alle kinderen hetzelfde schoolmateriaal hebben, voelen kinderen uit kansarme gezinnen zich namelijk niet anders, waardoor ze minder snel geïsoleerd raken van andere leerlingen en/of leerkrachten.

Hoe helpen?

Op de website van Resto du Coeur kan je terecht om een “back-to-school kit" aan te kopen. Je kan ook schoolartikelen per stuk selecteren en een financiële donatie doen op het rekeningnummer BE44 2400 3333 3345, met vermelding van "Rentrée 2022". Je kan ook rechtstreeks naar het online donatieplatform surfen.

Na ontvangst van de giften, wordt het schoolmateriaal besteld en via de Restos du Coeur uitgedeeld aan gezinnen die daar nood aan hebben.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?