Artistieke installatie moet monument voor Belgische pioniers in Congo contextualiseren

© Belga
21/03/2024

Donderdag, op de Internationale Dag van de Strijd tegen het Racisme, heeft het Brussels gewest in het Jubelpark de tijdelijke artistieke installatie 'The Grand Opening' ingehuldigd. De installatie, een gigantisch zilveren gordijn en podium, is opgetrokken rond het monument voor de Belgische pioniers in Congo, dat de laatste jaren steeds meer onder vuur komt te liggen. Critici zien het monument als een misplaatste verheerlijking van het Belgische koloniale verleden.

Het monument werd ingehuldigd in 1921 en is ontworpen door beeldhouwer Thomas Vinçotte. Het memoriaal was bedoeld als een hommage aan het 'beschavingswerk' van de eerste Belgische kolonisten in Congo. De laatste jaren hekelen steeds meer organisaties het gebrek aan contextualisering van de koloniale propaganda die in het monument ingebakken zit.

Daar wil de tijdelijke installatie, die voor minstens één jaar zal blijven, iets aan veranderen. Onder een gigantisch zilveren gordijn zullen op een podium voorstellingen plaatsvinden en er zullen ook zuilen zijn met uitleg. Het Brussels gewest wil een ruimte creëren voor "debat en reflectie", en voorbijgangers worden uitgenodigd om anders te kijken naar het controversiële monument en "naar onze collectieve geschiedenis".

De band met het monument

De tijdelijke installatie is een realisatie van het architectenbureau Traumnovelle. Daar luidt het dat 'The Grand Opening' de historische lading van het monument en de lezingen die erin vervat zijn, wil onthullen. "Vooral moeten we ons vragen stellen over de band die we vandaag nog met het monument willen onderhouden."

De inhuldiging van de installatie gebeurde in aanwezigheid van Brussels schepen voor Openbare Ruimte Anaïs Maes (Vooruit.brussels), staatssecretaris voor Stedenbouw en Erfgoed Ans Persoons (Vooruit.brussels) en staatssecretaris voor Gelijke Kansen Nawal Ben Hamou (PS).

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , The Grand Opening , Jubelpark , Cinquantenaire

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni