| Het Belvue-museum ligt naast het Koninklijk Paleis

Belvue-museum na indringer Koninklijk Paleis: ‘Nieuwe protocollen afgesproken’

KVDP
© BRUZZ
20/01/2024

Samen met de politie en het Koninklijk Paleis heeft het Belvue-museum nieuwe veiligheidsprotocollen afgesproken. Dat bericht Het Nieuwsblad. Het museum deed dat nadat eerder deze week een vrouw was binnengedrongen in het aanpalende Koninklijk Paleis, wellicht via het museum. “Dit zal niet nog eens gebeuren.”

In de nacht van dinsdag op woensdag trof de politie een verwarde vrouw aan in een van de koninklijke appartementen in het paleis aan het Warandepark. De 46-jarige vrouw lag er te slapen.

“Ze werd gewekt, bleek Spaans te spreken en was danig in de war. Je kan zelfs zeggen dat ze een heel gestoorde indruk maakte,” vertelt een goedingelichte bron aan de krant. Het parket liet een procedure voor gedwongen opname in de psychiatrie opstarten.

Hoe het mogelijk is dat de vrouw het Koninklijk Paleis kon binnendringen, blijft de vraag. Volgens cijfers van 2021 kost de beveiliging van de koning jaarlijks 15 miljoen euro. Het politiekorps dat instaat voor de bewaking telt 180 mensen en lijdt niet onder een personeelstekort. De federale politie wenst zelf niet te reageren op het incident.

'Samenloop omstandigheden'

Nu blijkt dat de vrouw het paleis binnen is geraakt via het Belvue-museum, dat rechtstreeks is verbonden met het Koninklijk Paleis. Vermoedelijk had de verwarde vrouw het museum die dag bezocht en is zij zo tot in het paleis kunnen binnendringen. Aan de kant van het museum was er geen politiebewaking. Dat bevestigt ook museumdirecteur An Lavens.

“Na het incident zijn wij, het paleis en de politie, direct gaan samenzitten. We hebben nieuwe protocollen afgesproken en kunnen zeggen dat dit niet meer zal gebeuren.”

“Er was die dag ook een speciale samenloop door bepaalde omstandigheden. Meer kan ik niet kwijt. Het onderzoek is nog niet helemaal afgerond,” aldus de directeur nog in Het Nieuwsblad.

Het Koninklijk Paleis reageerde eerder al dat het geen klacht zal indienen tegen de verwarde vrouw, omdat er geen aanwijzingen zijn dat ze kwade bedoelingen had. “Alle maatregelen zijn genomen zodat dit niet meer kan gebeuren,” aldus woordvoerder Xavier Baert.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni