1 februari 2024: boerenprotest op het Luxemburgplein tegen de overdreven Europese regelgeving inzake landbouw.

| Boerenprotest op het Luxemburgplein tegen de Europese regelgeving inzake landbouw (archiefbeeld).

Boerenprotest: Nederlandse boeren komen op 16 april naar Brussel

© Belga
09/04/2024

De Nederlandse boerenactiegroep Agractie gaat op 16 april in Brussel protesteren tegen het Europese mestbeleid. Dat heeft vicevoorzitter Alien van Zijtveld bekendgemaakt in een videoboodschap.

Agractie wil dat de zogeheten derogatiebeschikking wordt opgeschort. Door een uitzonderingsregel van de EU mogen Nederlandse veehouders meer mest uitrijden dan eigenlijk is toegestaan. Maar volgens de Europese Commissie houdt Nederland zich niet aan de voorwaarden voor die soepelere regels. Als de derogatie afloopt, heeft dat volgens Agractie grote gevolgen voor landbouwbedrijven.

"Dinsdag 16 april gaan we dus naar Brussel," zegt van Zijtveld. "Er is al een aantal landbouwpartijen dat heeft toegezegd mee te gaan met ons om gezamenlijk een vuist te maken. We roepen ook andere landbouwpartijen op om aan te haken. Samen staan we sterk."

Agractie heeft ook een gesprek met Eurocommissaris Virginijus Sinkevicius geregeld over het landbouwbeleid. Volgens van Zijtveld is het daarbij de bedoeling om "de wanhoop en de woede die boeren momenteel voelen over hoe het mestbeleid uitpakt op het boerenerf bespreekbaar te gaan maken" en de opschorting van de derogatiebeschikking te eisen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving , boerenprotest

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni