Brussel opent eerste centrum voor intrafamiliaal geweld

© Belga
22/04/2024
Updated: 22/04/2024 18.07u

Het veiligheidsorgaan van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest safe.brussels heeft maandag het eerste Brusselse centrum voor intrafamiliaal geweld geopend. Het centrum draagt de naam Olista. Met het centrum wil het Gewest een alomvattende ondersteuning bieden aan slachtoffers. Dat doet het onder meer door de inspanningen van alle betrokken actoren op het terrein te coördineren en slachtoffers opvang te bieden.

Familiaal geweld is geweld gepleegd door een (ex-)partner, een ouder, familielid of vriend. Dat kan fysiek, seksueel, psychisch of economisch geweld zijn. Het kan daarbij gaan over onder meer verwaarlozing van een kind, kindermishandeling, oudermishandeling, siblinggeweld (geweld door broer of zus) of ouderenmishandeling.

Aangezien het probleem zich in de privésfeer afspeelt, is het niet gemakkelijk om het de wereld uit de helpen. Brussel kampt met een groot aantal gevallen, vooral sinds de coronacrisis zijn de incidenten toegenomen.

Dertien klachten per dag

In 2022 werden in totaal 4.848 klachten voor intrafamiliaal geweld en twee vrouwenmoorden geregistreerd in het gewest. Gemiddeld krijgen de Brusselse politiezones dagelijks dertien klachten over intrafamiliaal geweld. Vooral vrouwen zijn slachtoffer. Meer dan de helft van de Brusselse vrouwen (55 procent) werd al geconfronteerd met een vorm van partnergeweld.

Het probleem is in werkelijkheid nog vele malen groter vanwege het hoge 'dark number' van mensen die geen aangifte doen. Het centrum Olista wil dit grotendeels onzichtbare probleem aanpakken door in te zetten op "alomvattende ondersteuning" aan de slachtoffers. Aan de ene kant door te voorzien in opvang, anderzijds door professionals te informeren om de hulpverlening te vergemakkelijken en werkprotocollen aan te bieden.

"Olista is een sterk staaltje van samenwerking en engagement," zegt Sophie Lavaux, directeur-generaal van safe.brussels. "We hebben hard gewerkt om partners en gemeenschappen samen te brengen, taalbarrières te overbruggen en opvattingen te verzoenen zodat we slachtoffers van intrafamiliaal geweld volledige ondersteuning kunnen bieden."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni