sorteercentrum Vorst recyclage recyclagepark Brussel afval afvalverwerking sorteren Net Brussel

Brusselse Recyparken opnieuw gesloten door staking

© Belga - BRUZZ
05/06/2024

Bijna alle Brusselse Recyparken waren woensdagmiddag gesloten vanwege een staking. Enkel het Recypark Buda in Neder-Over-Heembeek bleef nog open.

Met de stakingsactie worden verschillende problemen aangekaart. "De vakbonden hekelen verschillende problemen, met name veiligheidsproblemen en een toename van het aantal aanvallen van agressie", legt de woordvoerder van Net Brussel uit.

"Ook klagen de vakbonden over het uitblijven vakantiedagen. Volgens het management, is dat vanwege het verzuim. Vandaag vond een bijeenkomst plaats, maar die nam de spanningen niet weg."

Het aantal geregistreerde aanvallen op werknemers van Net Brussel is vorig jaar gestegen van 122 incidenten in 2022 naar 157 in 2023. Dat bleek uit een antwoord van de Brusselse minister van Leefmilieu Alain Maron (Ecolo) op een vraag van MR-parlementslid David Weytsman in april. De aanvallen op personeel van Net Brussel gebeuren het vaakst in de Recyparken zelf, of op straat tijdens de afvalophaling.

Enkel Neder-Over-Heembeek open

De Recyparken Humaniteit in Vorst, Zuid en de Recyparken in Oudergem en Sint-Pieters-Woluwe (vanaf 15.45 uur) zijn allen gesloten vanwege de staking van het personeel van Net Brussel. Enkel Recypark Buda in Neder-Over-Heembeek is open.

De staking heeft geen impact op de straatveegoperaties in Brussel. Er zijn ook slechts twee afvalophalingen verstoord woensdagochtend, zo is 40 procent van de blauwe zakken niet opgehaald in de gemeente Ukkel en 5 procent van de blauwe zakken in de gemeente Oudergem.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni