Herbekijk BRUZZ 24 over de aanloop naar de Brussels Pride

16/05/2024

Brussel staat deze week in het teken van de Brussels Pride. Thema van de jaarlijkse optocht volgende zaterdag is 'Overal Veilig'. Uit een recente studie blijkt dat de helft van LGBTQI+'ers niet hand in hand durft te lopen in de stad. De uitzending focust op dit onderwerp en legt daarnaast ook de campagneposters van de Brusselse politici langs de meetlat.


Volgens een bevraging van het Bureau van de Europese Unie voor de grondrechten (FRA) bij ruim 100.000 mensen uit 30 Europese landen blijkt dat steeds meer Belgische lgbtq+’ers met fysiek geweld te maken krijgen.

Volgens de bevraging van de FRA heeft 53 procent van de Belgische lgbtq+’ers het voorbije jaar met intimidatie te maken gehad, een forse stijging tegenover de 37 procent in de bevraging uit 2019. Vijftien procent van de Belgische respondenten gaf aan dat ze in de afgelopen vijf jaar slachtoffer zijn geweest van fysiek geweld tegenover elf procent in de vorige studie in 2019. Het aandeel respondenten dat niet hand in hand op straat durft te lopen met de partner is licht gedaald, maar het gaat nog steeds om meer dan de helft.

*lees verder onder video


BRUZZ 24 sprak met Mandy en Deora. Ondanks diverse belagingen en een gewelddadige aanval durven zij wel nog hand in hand over straat te lopen in Brussel, maar van harte gaat dat niet. Grands Carmes is een centrum dat twee jaar geleden in het leven is geroepen om de queer gemeenschap een veilige en inclusieve thuishaven te bieden in Brussel. Ook vandaag nog steeds geen overbodige luxe, zo blijkt uit hun verhaal.

Later in de uitzending gaan we rechtstreeks naar de Grote Markt. Daar vertrok donderdagavond de kleine en meer ingetogen mini-pride. Reporter Godfried Roelant was erbij.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni