Buurtwinkel Joly Frais in Elsene na 35 jaar verkocht: ‘Tijdens covid sliep ik hier zelfs'

MVDH
01/05/2025
Updated: 02/05/2025 19.19u

35 jaar lang beheerde Frederic Hondekyn met trots de Joly Frais, één van de laatste Brusselse buurtwinkels en in Elsene een heus begrip. De winkel wordt nu verkocht, maar de ondernemer kijkt met veel liefde voor zijn vak terug: “Klanten komen hier voor de service. Als ze iets nodig hebben, zorg ik dat het er de volgende dag is.”

Toen Hondekyn op zijn zestiende met school stopte, moest hij geen moeilijke keuzes maken. “Bij papa in dienst en geld verdienen, dat is wat ik het liefst wilde doen."

Zijn vader specialiseerde zich op dat moment in het overnemen van buurtwinkels in moeilijkheden om ze op te knappen en door te verkopen. Zo kwam de jonge Hondekyn in Anderlecht terecht. “Ik vond het fantastisch, vlak bij het grote stadion en na de wedstrijden de duizenden mensen die voorbijkwamen”, vertelt de ondernemer, breed gesticulerend. Hij leerde in die periode het klappen van de zweep, maar tegelijk ook alle truken van de foor.

“Mijn vader leerde me om iedere dag één groente of fruit spotgoedkoop aan te bieden. Niemand mocht eronder kunnen en daar komen de mensen dan op af. Zo maak je naam, verstodde?” Met dat laatste woordje controleert Hondekyn af en toe of we nog bij de les zijn.

Stella of Jupiler

“Wij passeerden zo langs winkels in verschillende gemeenten en ik leerde telkens wat de specifieke lokale smaken waren. Dat kan zelfs op honderd meter sterk verschillen: in Anderlecht drinkt men bijvoorbeeld Stella, maar toen ik hier uiteindelijk zelf iets in Elsene begon, leerde ik dat het Jupiler moet zijn.”

Voor Hondekyn is het die ervaring die maakt of een buurtwinkel nog stand kan houden tussen de grote supermarktmerken. “Je moet de mensen echt behandelen als klanten, zelfs als ze niets kopen. Natuurlijk zijn wij niet de goedkoopste, maar we zijn er voor de goede service en de goede openingsuren: 7 dagen op 7. Als mensen iets nodig hebben, kunnen ze dat hier gewoon komen vragen en dan zorg ik dat ik het de volgende dag heb: van verse dille tot naaigerief of een ontstopper met zuignap.”

De ondernemer vertelt enthousiast, maar het is duidelijk dat de verkoop toch ook met wat pijn in het hart gebeurt. "Dat is zeker zo, maar nu kan ik ook stoppen met een schone lei en ik wil voor de laatste vijftien jaar van mijn loopbaan ook wel eens iets anders doen.”

Spataders

Hondekyn wijst naar zijn benen. “Het was ook wel hard werken hoor, ik heb al spataders gehad van zo lang recht te staan. Later dan 6 uur ben ik nog nooit opgestaan en in het weekend heb ik nooit vrijaf kunnen nemen.”

Dat was zeker zo tijdens de covidperiode. “Hier mochten mensen nog binnen, dus de winkel draaide als een tierelier.” Hij leidt ons langs een trap naar beneden, in de kelder naast de stockageruimte en een koelkamer. “Kijk: hier sliep ik toen zelfs soms omdat het zo’n drukke dagen waren. 4 uur of 5 uur per nacht, maar dat was zo’n leuke periode, echt pure adrenaline.”

De overnemers zullen de zaak wel behouden, benadrukt Hondekyn. “Ik vond dat belangrijk, dat het niet een of andere koffieshop zou worden. Ze nemen de volledige venootschap over, dus naast het pand ook het personeel en de naam. Zo blijft de Joly Frais toch bestaan, verstodde?"

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni