20210906 Eerste minister Alexander De Croo (Open VLD)

| Eerste minister Alexander De Croo (Open VLD).

De Croo noemt verbod tegen top rechts-conservatieven 'onaanvaardbaar'

JP
© BRUZZ
16/04/2024
Updated: 17/04/2024 07.46u

Premier Alexander De Croo (Open VLD) heeft dinsdag op X zwaar uitgehaald naar burgemeester Emir Kir van Sint-Joost-ten-Node, die een politiebevel uitvaardigde om een topconferentie van Europese rechts-conservatieven in zijn gemeente te annuleren.

Premier De Croo uitte zijn kritiek over de beslissing van de burgemeester van Sint-Joost-ten-Node op X

"Wat vandaag gebeurde in de (evenementenzaal, red.) Claridge is onaanvaardbaar. Gemeentelijke autonomie is een hoeksteen van onze democratie maar mag nooit de Belgische Grondwet overrulen die de vrijheid van meningsuiting en van vreedzame vergadering sinds 1830 garandeert," aldus De Croo op X. "Politieke bijeenkomsten bannen is ongrondwettelijk. Punt uit."

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) deelt de kritiek van de premier op X: "We leven in een land waar we van mening mogen verschillen, en waar we onze mening ook openlijk mogen uiten. Deze vrijheid van meningsuiting is een hoeksteen van onze democratische samenleving." Ze wil dat de beslissing van Emir Kir wordt onderzocht omdat die mogelijk in strijd is met de grondwet, zo zegt ze in een tweede post: "Ik vraag de toezichthoudende overheid om de legitimiteit van het bevel van de burgemeester van Sint-Joost-ten-Node op dit punt te onderzoeken." Die toezichthoudende overheid is het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

20240417_AnneliesVerlinden_tweet_Kir_knipselaverl.jpg

@AnneliesVl op X

| Minister van Binnenlandse Zaken Verlinden wil dat het politiebevel van burgemeester Kir wordt onderzocht

Omstreden conferentie

Burgemeester Emir Kir vaardigde dinsdag een politiebevel uit om de topconferentie van Europese rechtsconservatieven te annuleren. Het ging om de National Conservatism Conference (NatCon), een bijeenkomst waarop een veertigtal prominenten van conservatief, religieus en extreemrechts zijn uitgenodigd, onder wie de Hongaarse eerste minister Viktor Orbán, voormalig Brits minister Suella Braverman, oud-Europarlementslid Nigel Farage, voormalig Pools premier Mateusz Morawiecki en de Franse schrijver en politicus Éric Zemmour.

De omstreden conferentie moest eerder al uitwijken van de Concert Noble in Brussel naar Sofitel Brussels Europa in Etterbeek. Nadat de bijeenkomst ook daar niet kon plaatsvinden, weken de organisatoren uit naar evenementenzaal Claridge in Sint-Joost-ten-Node, tot groot ongenoegen van Kir. Die liet meteen verstaan er alles aan te zullen doen om de bijeenkomst alsnog te annuleren.

De conferentie begon uiteindelijk dinsdagochtend om 8 uur, en kon na het politiebevel van Kir uiteindelijk toch nog verder gaan. De politie blokkeerde de ingang, zodat mensen niet meer naar binnen konden. Wie binnen was, kon daar wel blijven.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni