| Een dakloze in Brussel (archiefbeeld).

Drie miljoen euro voor projecten rond dakloosheid

© BRUZZ
07/02/2024

De federale regering maakt 3 miljoen euro vrij voor 25 projecten in kader van de oproep Housing First, bedoeld om daklozen aan een vaste woonst te helpen. Dat meldt het kabinet van Karine Lalieux (PS), federaal minister van Armoedebestrijding.

De projectoproep kadert binnen de Europese doelstelling om dakloosheid tegen 2030 uit te roeien, en is een initiatief van minister Lalieux in samenwerking met de Nationale Loterij. Het doel van Housing First is om aan de meest kwetsbare daklozen onmiddellijke toegang tot huisvesting te bieden.

Om hen te begeleiden, krijgen mensen die een Housing First-traject volgen een intensieve, multidisciplinaire ondersteuning op verschillende vlakken. Met de ondersteuning van de 25 geselecteerde projecten hoopt men meer daklozen in het begeleidingstraject te krijgen. Daarvoor trekt de federale regering een kleine drie miljoen euro uit.

De projecten in Brussel worden geleid door SMES vzw, vzw Diogenes, Capuche vzw en het OCMW Brussel. De overige initiatieven liggen verspreid over Vlaanderen en Wallonië. In maart gaan de projecten van start voor een looptijd van twee jaar.

Vrouwen en jongeren

Lalieux benadrukt nog dat het beeld van de alleenstaande en oudere dakloze man vandaag geen realiteit meer is. “Veel jongeren, vrouwen en kinderen worden getroffen door dakloosheid", klinkt het in een persbericht.

"Bijna een op de vijf daklozen zijn jonge volwassenen onder de 25 jaar. Dit cijfer baart ons zorgen, want we weten dat jonge daklozen de rest van hun leven last ondervinden van hun tijd op straat."

Ook vrouwen worden nog te vaak vergeten. "Ze zijn minder zichtbaar omdat hun bestaan 'verborgen' is. Geweld tegen vrouwen is vaak zowel de oorzaak van hun dakloosheid als een gevolg van hun onzichtbaarheid." Zo wordt geschat dat 25 procent van de deelnemers aan Housing First-projecten vrouwen zijn.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni