Drie gewonden na gasexplosie in Neder-over-Heembeek: bewoners mogen naar huis

© Belga - BRUZZ
22/01/2024
Updated: 22/01/2024 17.12u

Ruim zeshonderd mensen zijn maandagochtend uit voorzorg geëvacueerd na een explosie en brand in de Vekemansstraat in Neder-over-Heembeek. Bij de explosie zijn drie gewonden gevallen. Twee personen konden ter plaatse verzorgd worden, één persoon, de bewoonster van het getroffen pand, is overgebracht naar het ziekenhuis. De bewoners mochten rond 13.30 uur naar huis terugkeren. Ook de nabijgelegen scholen zijn opnieuw toegankelijk.

"Door de explosie is de voorgevel van de woning minstens gedeeltelijk weggeblazen", zegt brandweerwoordvoerder Walter Derieuw. "Bij de explosie zijn drie gewonden gevallen. Twee personen konden ter plaatse verzorgd worden, één persoon, de bewoonster van het getroffen pand, is overgebracht naar het ziekenhuis."

Mogelijk gaat het om een graafmachine die een gasleiding heeft losgetrokken, meldt de distributienetbeheerder voor elektriciteit en aardgas Sibelga. In de François Vekemansstraat zijn werken bezig voor de aanleg van de nieuwe tram 10. Verder onderzoek moet vaststellen wat er precies gebeurd is.

In La Capitale maakt een buurtbewoonster melding van een gasgeur die eerder deze week al werd waargenomen. Sibelga kan dat niet bevestigen. Wel laat het nutsbedrijf weten dat ze maandag iets voor 8 uur een melding kregen en dat dat de eerste melding was.

Drie panden onbewoonbaar

"Wij zijn vanochtend verwittigd van een gasgeur in de François Vekemansstraat in Neder-over-Heembeek", klinkt het bij Sibelga. "Net toen onze ploeg ter plaatse kwam, heeft zich een explosie voorgedaan. Brandweer en hulpdiensten zijn ter plaatse, en er is een perimeter ingesteld."

Rond 11 uur meldt de brandweer dat het lek is gedicht. Drie huizen zijn onbewoonbaar ten gevolge van de explosie.

Meer dan zeshonderd mensen geëvacueerd

De veiligheidsperimeter die brandweer en politie hebben ingesteld, is daarom voorlopig nog niet opgeheven. De bewoners en leerlingen van twee scholen binnen de perimeter zijn geëvacueerd. Volgens de brandweer gaat het in totaal om 672 personen die in veiligheid zijn gebracht.

Lees verder onder de fotoreeks.

Ook twee scholen in de omgeving zijn geëvacueerd, waaronder Basisschool Leo XIII. Een deel van de kinderen werd opgevangen in de Parochiekerk Sint-Petrus en Paulus op het Peter Benoitplein. De school sluit voor de rest van de dag, de kinderen worden opgehaald door hun ouders. Buurtbewoners werden opgevangen in rusthuis 'De Wilde Rozen'.

Na de middag konden de bewoners terugkeren naar hun woonst. Ook de leerlingen uit de scholen binnen de veiligheidsperimeter mochten terug naar de klas.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni