Fotografe aangevallen op boerenprotest: 'Nog nooit zo bang geweest'

© BRUZZ
26/03/2024

Tijdens het derde boerenprotest in de Europese wijk zijn dinsdagmiddag enkele journalisten en fotografen aangevallen door landbouwers. Er werden ook klappen uitgedeeld. Fotografe Annabella (33) werd aangevallen door een groep boeren. "Ik ben in heel mijn leven nog nooit zo bang geweest."

De fotografe was rond 14 uur op de betoging, in de omgeving van Maalbeek om beelden te maken. Ze werd aangevallen door een groep van zo’n 20 à 30 jonge boeren. “Het begon met bommetjes, die ze op mij gooiden,” vertelt Annabella. “Toen ik hen erop aansprak, sloeg de sfeer compleet om. Ze omsingelden mij en begonnen mij te slaan, in mijn nek en schouders. En ze probeerden de camera uit mijn handen te slaan.”

Annabella werd gedwongen om al haar foto’s te verwijderen. Pas toen ze alle foto’s had verwijderd, lieten ze haar weer met rust. De boeren eisten ook dat ze haar geheugenkaart aan hen gaf, wat ze weigerde. “Ik ben in heel mijn leven nog nooit zo bang geweest,” vertelt ze aan BRUZZ. “Ik stond te beven, nog tot een uur erna.”

Na het incident is ze naar de spoed gegaan. “Daarna ga ik naar de politie om een klacht in te dienen. Ik hoop dat er camerabeelden zijn.”

De landbouwers waren tijdens de betoging erg op hun hoede voor cameramensen, fotografen en de pers. Volgens hen deed een politieagent zich voor als journalist/fotograaf. 's Ochtends al werden camera's op het Schumanplein afgeplakt, en gedurende de betoging werd de pers in de gaten gehouden en bekogeld met eieren, vuurwerk en bommetjes.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni