Jérémie Tojerow via Facebook

Gedenkplaat voor helden van het 20ste konvooi beklad met hakenkruis

© BRUZZ
17/06/2024
Updated: 18/06/2024 15.48u

De gedenkplaat in het Ter Kamerenbos ter ere van de drie verzetsstrijders die het twintigste deportatiekonvooi naar Auschwitz hebben aangevallen, is beklad met een hakenkruis. Stad Brussel laat weten dat ze "deze schandalige antisemitische daad veroordeelt," en de tags zo snel mogelijk heeft weggehaald. De Joodse organisatie Union des Progressistes Juifs de Belgique (UPJB) heeft het incident scherp veroordeeld.

De gedenkplaat werd ongeveer anderhalf jaar geleden ingehuldigd door Brussel-Stad op initiatief van Brusselaar Jérémie Tojerow, ter ere van Youra Livschitz, Jean Franklemon en Robert Maistriau. Op 19 april 1943 slaagden de drie verzetshelden erin om de trein van het twintigste konvooi tegen te houden in de buurt van Boortmeerbeek. De trein vervoerde 1.631 Joden van de Dossinkazerne in Mechelen naar Auschwitz.

Ze hadden slechts een revolver, een zaklantaarn en enkele nijptangen bij zich en slaagden erin zeventien vrouwen en mannen uit een wagon te bevrijden, voordat een Duitse soldaat hen beschoot en ze op de vlucht moesten slaan. Verderop konden nog andere mensen uit de trein ontsnappen. In totaal zijn 236 mensen ontsnapt, van wie er 120 uiteindelijk hun vrijheid terug hebben gewonnen.

Door deze daad wordt de "nagedachtenis" van de drie Brusselse verzetsstrijders "aangevallen," aldus de UPJB, "maar het is ook een aanval op alle slachtoffers van de nazi-barbarij, op de overlevenden en op de nakomelingen van de overlevenden. Het is een aanval op openbare ruimtes waar verzet wordt geëerd en collaboratie met het nazisme wordt veroordeeld."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni