Photo News

| Archiefbeeld ter illustratie

Hele klas in Ukkel moet uur rechtstaan omdat enkelen zich misdragen

© BRUZZ
20/04/2024

In een Ukkelse school is een klas collectief gestraft, dat schrijft La Dernière Heure. Leerlingen van het tweede middelbaar zouden zich misdragen hebben, waarop de hele klas moest rechtstaan. In het Parlement van de Franse Gemeenschap ligt ondertussen een voorstel van decreet klaar om dit soort collectieve straffen te verbieden.

Het incident speelde zich donderdagochtend af in een Franstalige middelbare school in Ukkel. Tijdens het tweede uur studie zouden enkele leerlingen zich niet hebben gedragen. Ze zouden hebben gefloten en met water gegooid. De directeur besloot daarop om de volledige klas te straffen. Alle leerlingen in de studie moesten een uur lang rechtstaan met gekruiste armen achter hun stoel, zo vertelt een verontwaardigde ouder aan La Dernière Heure.

Een andere ouder zou zelfs klacht hebben neergelegd. De school zou namelijk wel vaker collectieve straffen toepassen. Eerder zou bijvoorbeeld een klasuitstap zijn afgelast wegens het gedrag van drie of vier leerlingen.

De directie van de school minimaliseert wat er gebeurd is. Volgens de school moesten de leerlingen maar 15 à 20 minuten rechtstaan en was er een totaal gebrek aan respect van de leerlingen voor de opvoeder. Volgens de directie ging het dan ook niet om een straf, maar om een maatregel om de situatie onder controle te krijgen.

Verbod op collectieve straffen

Toevallig ligt er net nu een voorstel van decreet klaar in het Parlement van de Franse Gemeenschap dat collectieve straffen op scholen verbiedt. “De school zal leerling per leerling beslissen over de sanctie die voor elk van de studenten moet worden overwogen (..) afhankelijk van hun mate van betrokkenheid,” zo valt er te lezen in het voorgelegde decreet.

Het verbod kwam er mee op initiatief van Ecolo-fractieleider Matteo Segers. Op X, het voormalige Twitter linkte hij het voorval in Ukkel aan zijn voorstel. “We hebben dat verbod opgenomen omdat we van school een aangename leeromgeving willen maken. Voor scholen moet het welzijn van de leerlingen een prioriteit zijn.”

Het decreet komt er in het kader van het excellentiepact voor het Franstalige Onderwijs, en wordt normaal gezien donderdag goedgekeurd.

@SegersMatteo op X

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Ukkel , Samenleving , Onderwijs , franse gemeenschap , Franstalig onderwijs , Matteo Segers

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni