Herbekijk BRUZZ 24 over de strengere bestraffing van geweld tegen agenten

12/01/2024

Geweld tegen politieagenten en hulpverleners wordt voortaan strenger bestraft. Een wetsontwerp van minister van Justitie Paul Van Tigchelt (Open VLD) daarover werd vandaag goedgekeurd.

Het geweld tegen politieagenten, brandweermannen of ambulanciers in functie ging de voorbije jaren in stijgende lijn. Vorig jaar nog werd de jonge hulpverlener Mohamed Chelh tijdens een operatie onder vuur genomen met stenen, flessen en vuurwerk. "Het was verschrikkelijk, nu nog steeds komen de beelden van dat moment soms ‘s avonds terug", vertelt hij aan BRUZZ.

Voortaan echter zal dit soort gedrag een pak strenger bestraft worden. Feiten van geweld tegen de politie, hulpverleners en andere beschermde maatschappelijke functies, waarop 1 tot 3 jaar cel stond, worden van nu af aan gesanctioneerd met een zwaardere straf van 3 tot 5 jaar. De lijst van beschermde functies wordt ook uitgebreid met onder meer advocaten, journalisten en alle zorgberoepen.

Een goede zaak, klinkt het onder meer bij de politievakbonden en Michael Jonniaux, korpschef in de politiezone Montgomery. "We moeten snel en duidelijk tonen aan daders dat wij dit niet aanvaarden."

Federale kopstukken in Brussel

Vrijdag nam politiek BRUZZ-analist Steven Van Garsse ook de opvallende trend onder de loep waarbij partijen hun federale kopstukken inzetten voor de Brusselse verkiezingen. Waar het Brussels Gewest vroeger wat als het kneusje beschouwd werd, willen partijen er nu koste wat kost winst halen.

Daar zijn verschillende verklaringen voor. "Het regionale niveau wint duidelijk aan belang."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni