| Negenhonderd manifestanten (volgens de organisatie waren het er meer dan tweeduizend) trekken vrijdagavond door het centrum van Brussel.

Honderden actievoerders betogen tegen politiegeweld

RV
© BRUZZ - Belga
15/03/2024
Updated: 15/03/2024 20.49u

Zo'n 900 actievoerders hebben vrijdagavond betoogd in het centrum van Brussel om politiegeweld aan te klagen. De mars begon om 18 uur aan het Congresplein om te eindigen aan de Nieuwe Graanmarkt. Het is geen toeval dat de mars vandaag doorgaat, want al sinds 1997 staat 15 maart bekend als Internationale Dag Tegen Politiegeweld.

Volgens cijfers die Le Soir opvroeg bij Comité P zouden in 2023 tien mensen overleden zijn bij een politie-interventie. Zo overleed Sourour Abouda, een 46-jarige vrouw, vorig jaar in januari in een Brusselse politiecel. De oorzaak van haar dood blijft onduidelijk en ontketende een luide roep naar gerechtigheid.

De demonstratie liep ook langs enkele symbolische plaatsen. Om te beginnen langs het politiecommissariaat aan de Kolenmarkt. “In dit politiebureau zijn mensen gestorven, mensen zonder papieren. Ook hen willen we herdenken,” klinkt het bij de organisatie, het collectief Outils Solidaires contre les Violences Policières (OSVP).

Er werden speeches voorgelezen door familieleden van slachtoffers, en er werd een minuut stilte gehouden.

Grotendeels onzichtbaar

De organisatie hekelt dat politiegeweld tot vandaag een zwarte doos is. "Politiegeweld in België is nog steeds grotendeels onzichtbaar door de onwil van de overheid om statistieken te produceren", aldus OSVP. Bovendien moeten families van de slachtoffers van politiegeweld gedurende jaren strijden voor rechtvaardigheid, aldus het collectief. "Dit als gevolg van goed ontwikkelde mechanismen voor het ontmenselijken van slachtoffers, het achterhouden van informatie en valse getuigenissen. Deze ontkenning van gerechtigheid verhindert de families om te rouwen en versterkt het gevoel van straffeloosheid van de agenten."

Het collectief eist de automatisering van een tuchtrechtelijke procedure in het geval van een overlijden. Daarnaast wil men een einde maken aan willekeurige criminalisering door de politiediensten en bepleit men een verbod op "ongerechtvaardigde achtervolgingen" door de politie. Ook bepleit men een vermindering van de gewapende politieagenten in de stad. Dit vooral "om een veiligere en meer gastvrije gemeenschap" te bekomen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni