European Dockworkers Council 

Honderdtal havenarbeiders voert actie in Brussel

© Belga
03/04/2024

Havenarbeiders hebben woensdag in Brussel betoogd tegen het Europees beleid. Volgens de lokale politie van de hoofdstad nam een honderdtal personen deel aan het protest.

Het protest was een initiatief van de European Dockworkers Council (EDC). Die koepel vertegenwoordigt veertien vakbonden in twaalf Europese landen, met in totaal zowat 18.000 aangesloten leden.

Op het Luxemburgplein eisten de manifestanten onder meer een "volwaardig competitief havenbeleid" in Europa dat ook met "de sociale dimensie" rekening houdt. Volgens EDC-coördinator Anthony Tetard "verhinderen" de Europese instellingen dat er vooruitgang zou worden geboekt wat onder meer de veiligheid van havenarbeiders betreft. Die krijgen zowel aan wal als op schepen te maken met ongevallen, maar daarvoor gelden verschillende regelgevingen.

De EDC eist daarnaast onder meer een nieuw kader rond CO2-uitstoot. De vakbonden maken zich zorgen over de impact van het emissiehandelssysteem ETS, dat sinds dit jaar ook geldt in de scheepvaart.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni