Kleuter- en basisonderwijs in Brussel

| Bijna drieduizend leerlingen hebben nog geen plek gevonden op de basisschool.

Eenvoudig Nederlands

Inschrijving op basisschool niet gelukt bij bijna de helft van de kinderen

JP
© BRUZZ
18/04/2024

Voor bijna drieduizend kinderen is er volgend schooljaar nog geen plaats gevonden in de Nederlandse scholen in Brussel. Hun inschrijving op de basisschool is mislukt omdat er geen plek meer is op de scholen die ze kozen.

In totaal waren er dit jaar ruim zesduizend aanmeldingen voor Brusselse basisscholen. Het gaat om inschrijvingen in het Nederlandstalig onderwijs in Brussel, niet in het Franstalige onderwijs. De periode van inschrijvingen duurde van eind februari tot half maart. Bij de inschrijving geven ouders drie keuzes door voor basisscholen.

De ouders van iets meer dan drieduizend kinderen kregen deze week een positief antwoord. Deze kinderen kunnen vanaf volgend jaar naar de school die ze hebben gekozen. De meeste van deze kinderen mogen bovendien naar hun eerste school uit de top 3.

Voor de andere helft is er momenteel geen plaats. Zij moeten verder zoeken en kunnen zich niet inschrijven in één van de drie scholen naar keuze.

Dat er te weinig plekken zijn is verrassend, want er werden de laatste jaren veel nieuwe scholen gebouwd: de afgelopen zes jaar kwamen er in Brussel meer dan tweeduizend plekken bij in het basisonderwijs.

Waarom kan toch niet elk kind naar de school die hij of zij kiest? Volgens experts komt dat door het tekort aan leerkrachten. "Schoolgebouwen zijn niet genoeg: er moet ook iemand voor de klas staan."

De experts van het LOP Brussel Basisonderwijs willen daarom een bonus voor leerkrachten die in Brussel werken. Ook moet de regering volgens hen blijven werken aan meer plekken in het kleuteronderwijs.

Dit artikel kadert in een samenwerking met het Huis van het Nederlands rond Eenvoudig Nederlands. Meer over dit project vind je hier terug. Lees het originele artikel hier.

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni