Concert Noble (archiefbeeld).

Internationale bijeenkomst van radicaal-rechts dan toch niet in Concert Noble in Brussel

© Belga
13/04/2024

Een omstreden internationale conferentie van radicaal-rechts zal op 16 en 17 april dan toch niet plaatsvinden in het Concert Noble in Brussel. Dat heeft het evenementenbureau Edificio, dat de receptiezaal uitbaat, vrijdag bekendgemaakt.

Op de 'National Conservatism Conference' (NatCon) zijn zo'n veertig sprekers uitgenodigd, onder wie Hongaars premier Viktor Orban, Europees Parlementslid voor Vlaams Belang Tom Vandendriessche en de Britse brexiteer Nigel Farage.

Verschillende Franstalige organisaties waaronder La Ligue des Droits Humains (LDH), Réseau Ades en de Coordination antifasciste de Belgique hadden samen opgeroepen om de conferentie niet te laten doorgaan.

"Binnen de grenzen van de wet geldt de vrijheid van meningsuiting voor iedereen, maar dit beginsel verplicht niemand om extreemrechts te verwelkomen", zei de Franstalige Liga voor Mensenrechten op Instagram.

Na een campagne door de organisaties en een boodschap van Brussels burgemeester Philippe Close, waarin hij aanraadde om de conferentie af te gelasten of om een veiligheidsdienst op te richten "die voldoende toezicht kan houden op het evenement zodat het zonder incidenten kan verlopen", besloot het evenementenbureau Edificio om zijn deuren te sluiten voor NatCon.

Een woordvoerder van het Réseau Ades zei echter dat de organisaties niet zouden stoppen met mobiliseren zolang het evenement in de hoofdstad zou plaatsvinden.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni