Het Centraal Station in Brussel.

Iraanse oppositie betoogt in Brussel tegen toename aantal executies in Iran

© Belga
04/05/2024

Aan het Centraal Station in Brussel hebben zaterdagnamiddag een honderdtal sympathisanten van de Nationale Raad van Verzet van Iran (NCRI), de belangrijkste democratische oppositie van Iran, een betoging gehouden. Met hun actie protesteren ze tegen de alarmerende toename van het aantal executies in Iran, en roepen ze de internationale gemeenschap op tot onmiddellijke actie om de levens te redden van politieke gevangenen die binnenkort geëxecuteerd dreigen te worden.

"Recente rapporten van de Iran Human Rights Monitor (Iranhrm) laten een zorgwekkende trend zien, het Iraanse regime heeft in slechts twee weken tijd 59 mensen geëxecuteerd", klinkt het bij de betogers. "Bovendien waren er alleen al in de maand april 72 executies, wat de ernst van de situatie benadrukt. Onder degenen die met executie worden bedreigd, bevindt zich onder meer Toomaj Salehi, een bekende rapper die bekendstaat om zijn activisme, en tijdens de opstand van september 2022 werd gearresteerd vanwege zijn steun aan de opstand."

De Iraanse gemeenschap in België roept de Belgische regering, de Europese Unie, de Verenigde Naties, de Mensenrechtenraad en de Speciale Rapporteur voor Iran op om dringend in te grijpen en druk uit te oefenen op het Iraanse regime om de executies te stoppen en politieke gevangenen vrij te laten. Tijdens de betoging in Brussel droegen de manifestanten beelden van ter dood veroordeelde politieke gevangenen, onder wie Toomaj Salehi, en van Maryam Rajavi, president van de NCRI.

"Khamenei neemt zijn toevlucht tot een golf van massa-executies om de opstand en vooral het verzet van vrouwen in Iran tegen te gaan", liet Maryam Rajavi weten. "Ik roep de VN-Veiligheidsraad en de Europese Unie op om dringende maatregelen te nemen om de heersende moellahs van Iran ter verantwoording te roepen, teneinde de machine van onderdrukking en executie te stoppen en de levens van de veroordeelden te redden."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni