De Brusselse brandweer

| Rond 18.40 op uur maandag, werd een ziekenwagen uitgestuurd naar de Belgicalaan in Sint-Jans-Molenbeek.

Koppel en baby ernstig bevangen door CO-intoxicatie in Sint-Jans-Molenbeek

© Belga
27/02/2024

In Sint-Jans-Molenbeek zijn maandagavond een echtpaar en hun baby ernstig bevangen geraakt door een CO-intoxicatie. De drie slachtoffers moesten naar het militair ziekenhuis in Neder-over-Heembeek gebracht worden. Dat meldt de Brusselse brandweer.

"Rond 18.40 uur werd een ziekenwagen uitgestuurd naar de Belgicalaan in Sint-Jans-Molenbeek omdat een vrouw op de tweede verdieping onwel was geworden na een douche", zegt brandweerwoordvoerder Walter Derieuw. "Toen de ambulanciers ter plaatse kwamen, ging hun CO-melder meteen af, waarna bijkomende brandweermiddelen en een MUG-team ter plaatse werden gevraagd.

De bewoners van de flat op de tweede verdieping waren ernstig bevangen en werden eerst naar het Sint-Jansziekenhuis overgebracht, en vervolgens naar het militair ziekenhuis in Neder-over-Heembeek voor een zuurstofbehandeling in de hyperbare kamer."

Oorzaak van de CO-intoxicatie was een niet-conforme brander in de badkamer en een slechte afvoer van de verbrandingsgassen. Ook de installaties op het gelijkvloers, de eerste, en de derde verdieping werden gecontroleerd en ook die bleken niet in orde. De gastoevoer werd dan ook afgesloten naar het hele gebouw.

De brandweer geeft vier tips om CO-vergiftigingen te voorkomen. "Laat een conform apparaat plaatsen door een erkende technieker, en laat het jaarlijkse onderhoud en de verplichte controles uitvoeren. Laat ook de afvoer van de verbrandingsgassen nakijken en zorg voor een natuurlijke ventilatie en de aanbreng van verse lucht. Plaats gehomologeerde CO-melders en reageer in geval van symptomen, zoals misselijkheid, braken, hoofdpijn, plotselinge vermoeidheid, zonder jezelf in gevaar te brengen. Open de ramen, evacueer de aanwezige personen en vraag om bijstand aan de noodcentrale 112."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni