Kunstwerk Jacques Moeschal aan de gevel van de vroegere Parking 58 (links) en aan het nieuwe gebouw van Interparking aan Brussels Airport (rechts)

urban.brussels/Interparking. Montage: BRUZZ

| Kunstwerk Jacques Moeschal aan de gevel van de vroegere Parking 58 (links) en aan het nieuwe gebouw van Interparking aan Brussels Airport vandaag (rechts.)

Kunstwerk Parking 58 verhuisd naar luchthaven Zaventem

TP
© BRUZZ
04/05/2024

Het metalen beeldhouwwerk van de Brusselse beeldhouwer en architect Jacques Moeschal dat lange tijd de buitengevel van de iconische Parking 58 sierde, is recent verhuisd naar parking 3 op het complex van de luchthaven in Zaventem.

Parking 58 werd in 2017 afgebroken om het nieuwe Administratief Centrum van de Stad Brussel, Brucity, te bouwen. Hierdoor dienden twee werken van de Brusselse kunstenaar Jacques Moeschal gedemonteerd te worden.

Een van de kunstwerken werd recent aangebracht op de gevel van parking 3 op de luchthaven van Zaventem.

"Vanwege zijn omvang hebben we besloten om het na een grondige restauratie daar te monteren”, legt Roland Cracco, CEO van Interparking, uit. “Parking P3 heeft een omvangrijke, bovengrondse gevel en bovendien is het werk daar bijzonder zichtbaar. In 2023 passeerden er ongeveer 22 miljoen automobilisten."

*lees verder onder fotocollage

De kunstwerken van Jacques Moeschal aan de gevels van de vroegere Parking 58 in de Hallenstraat  en de Zwarte Lievevrouwstraat_(c)_urbanbrussels

urban.brussels/Montage: BRUZZ

| De kunstwerken van Jacques Moeschal aan de gevels van de vroegere Parking 58 in de Hallenstraat en de Zwarte Lievevrouwstraat.

Dat het een hele tijd geduurd heeft voor het werk opnieuw kon worden opgehangen, heeft een logische verklaring, aldus Cracco. “De uitbreiding van parking P3 moest eerst worden voltooid. Verder had de gevel extra versterking nodig en moest de stabiliteit gecontroleerd worden.”

Bij de herplaatsing van de beeldhouwwerken werd er volgens Cracco nauw samengewerkt met de erfgenamen van Moeschal.

Moeschal was een geboren Brusselaar. Hij zag het levenslicht in Ukkel en stierf in 2004 in Oudergem. Zijn naam doet misschien niet onmiddellijk een belletje luiden, maar de werken van de kunstenaar zijn op verschillende plekken in Brussel zichtbaar. Hij wilde er dan ook voor zorgen dat iedereen de werken kon zien. De autostrade was zijn museum waar de autobestuurders doorheen konden rijden.

Een van zijn bekendste werken, het Signaal van Zellik, ligt op een paar 100 meter van de grens met het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , Interparking , jacques moeschal , parking 58 , Brussels Airport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni