Alain Maron (Ecolo), minister van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering, belast met Klimaattransitie, Leefmilieu, Energie en Participatieve Democratie en Bernard Clerfayt (Défi)

| Alain Maron (Ecolo), Brussels minister belast met Leefmilieu.

Maron in beroep tegen vergunning Brussels Airport

© Belga - BRUZZ
18/04/2024

Brussels minister voor Leefmilieu Alain Maron (Ecolo) kondigt donderdag aan in beroep te gaan tegen de nieuwe omgevingsvergunning die het Vlaams Gewest heeft afgeleverd voor Brussels Airport. "De vergunning houdt onvoldoende rekening met de noden van de Brusselaars."


De Brusselse minister van Leefmilieu wil in beroep gaan tegen de omgevingsvergunning van Brussels Airport. Over die vergunning wil hij ook de procedure voor een belangenconflict opstarten tegen de Vlaamse regering. Dit zal Maron volgende week voorleggen aan de Brusselse regering.

"Na analyse van onze advocaten concluderen we dat er voldoende elementen zijn om beroep aan te spannen," aldus Maron (Ecolo).

Onvolledig effectenrapport

Volgens de Ecolo-minister houdt de vergunning geen rekening met de verzuchtingen van de Brusselaars. "Ze is niet ambitieus genoeg voor het welzijn en de gezondheid van de omwonenden van de luchthaven. Bovendien is de vergunning gebaseerd op een 'ruim en onvolledig' effectenrapport," zo zegt Maron. "Gezien de impact van de vergunning op de Brusselse bevolking en omdat ze geen rekening houdt met de vragen van de Brusselse regering, zal ik volgende donderdag voorstellen om de procedure van belangenconflict te starten tegen de vergunning."

De Brusselse regering had gevraagd om in de nieuwe vergunning het aantal vliegbewegingen te beperken tot 220.000 per jaar. Ook vroeg Brussel om rekening te houden met de Brusselse geluidsnormen, om de nachtvluchten te verbieden en om een vernieuwing van de vloot met minder luidruchtige vliegtuigen op te leggen.

Belangen

Volgens Maron werkt het Gewest samen met de Brusselse gemeenten om de belangen van de inwoners van de hoofdstad te verdedigen. Hij betreurt dat de Vlaamse regering "het welzijn en de gezondheid van tienduizenden omwonenden van de luchthaven, Vlamingen, Brusselaars en Walen, opoffert voor de kortetermijnbelangen van de luchthaven en een onevenwichtige en voorbijgestreefde visie op economische ontwikkeling".

De vraag blijft of Maron voldoende steun zal vinden voor die twee procedures binnen de Brusselse regering. Zijn kabinet reageert dat met zijn eisen ten aanzien van de luchthaven Maron gewoon uitvoert wat de regering al is overeengekomen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , Milieu , Alain Maron , omgevingsvergunning , Brussels Airport , luchthavensector

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni