BRUZZ I DVLKO

| De feiten speelden zich af voor de ingang van het Noordstation op 18 juni 2022.

Moord gevorderd voor hoofdbeklaagde en zijn handlanger in zaak-Bouissi

© Belga - BRUZZ
04/06/2024

Het openbaar ministerie heeft moord gevorderd voor hoofdbeklaagde Mohamed A. en zijn handlager Walid A., die terechtstaan voor de dood van Badr Bouissi op 18 juni 2022 aan het Noordstation. Ali E. en Sabina V. staan terecht voor schuldig verzuim. "Ook als je onder invloed bent van drugs, blijf je strafrechtelijk aansprakelijk."

“Als dit geen moord is, dan bestaat moord niet,” besloot procureur-generaal Laurence Detheux maandag voor het Hof van Assisen in Brussel. Voor haar staat het vast dat hoofdbeklaagde Mohamed A. moord met voorbedachte rade pleegde. De procureur heeft de jury daarom gevraagd om hem schuldig te bevinden aan de moord op Badr Bouissi, gepleegd op 18 juni 2022. De vertegenwoordigster van het openbaar ministerie vroeg ook de veroordeling voor moord van Walid A., die “de klus volbracht,” en die van Ali E. en Sabina V., voor schuldig verzuim van hulp aan een persoon in nood.

De hoofdaanklager benadrukte de “uitzonderlijke kracht” van de messteek die Mohamed A. het slachtoffer toebracht, waardoor “een bot aan de onderkant van het borstbeen werd doorboord en een 1,8 cm brede wond in het hart achterbleef.” Ze stond ook stil bij de houding van de 30-jarige man die zich “kalm en vastberaden” naar het slachtoffer begaf terwijl hij hem observeerde en hem bij verrassing aanviel door een scherp voorwerp in zijn borstkas te planten.

“Daarna vertrekt hij en laat het slachtoffer voor dood achter met drie andere potentiële agressors. Die maken het werk af, gewild of ongewild. Daar zal u over beslissen, zeker Walid A.,” zo verklaarde de procureur voor de jury. In de ogen van Detheux was Walid A. gewild betrokken bij de moord. Hij had namelijk eerder een eerste confrontatie met Bouissi, over de verkoop van drugs.

Niets gemerkt?

“Walid A. laat de aanval met goedkeuring gebeuren en laat het slachtoffer aan zijn lot over. Het kan niet dat hij helemaal niets heeft gemerkt van de steekpartij, noch het kabaal, noch het geroep om hulp,” aldus de aanklager.

“Hij werkt zelfs direct mee aan de aanval. Hij achtervolgt het slachtoffer (na de steekpartij, nvdr.), en laat hem een dertigtal meter lopen en doet hem struikelen, waardoor het slachtoffer valt,” voegde ze er nog aan toe. Op de videobewakingsbeelden valt te zien dat “hij het slachtoffer beledigt en niets doet wanneer Riad H. (die ook wordt beschuldigd in deze zaak, maar wiens proces is losgekoppeld en uitgesteld tot nader order, nvdr.) op het slachtoffer springt, na alles wat hij al heeft moeten doorstaan.”

Het openbaar ministerie vordert ook de schuld van Ali E. en Sabina V. voor het niet verlenen van hulp aan een persoon in nood. “De betrokkenen hebben ook geholpen aan de moord op Badr Bouissi. Ze gaven hem niet de hulp of zorg die zijn toestand vereiste, ook al hadden ze kunnen ingrijpen zonder enig gevaar voor zichzelf of anderen,” zo pleitte het openbaar ministerie.

Lastigvallen

De procureur-generaal wees meer specifiek op het schuldig verzuim van Ali E., die niets heeft gedaan om het slachtoffer te helpen, in tegenstelling tot wat hij verklaard heeft. “Meerdere getuigen zien hem zelfs als een aanvaller. Er bestaan ergere dingen dan niets doen, namelijk een slachtoffer lastigvallen wanneer hij al in levensgevaar verkeert,” verklaarde de aanklager. “Terwijl het slachtoffer stervende is, gaat hij weer naar boven om samen met Sabina drugs te gebruiken.”

Ook voor Sabina V. is de aanklager streng: “Ze blijft op het muurtje zitten met gekruiste benen en doet alsof er niets aan de hand is. Niets is haar schuld. Ze zegt dat het haar niet aangaat, dat het niet haar probleem is. Dat is de basis van de aanklacht voor het weigeren van zorg. Ze zegt tegen de aanvallers ‘ga zijn zakken doorzoeken’ (zoals door getuigen is gemeld, nvdr.), dat is het ultieme bewijs,” zo pleit Detheux.

Ook onder invloed aansprakelijk

De procureur-generaal wil duidelijk maken dat je zelfs onder invloed van drugs strafrechtelijk aansprakelijk blijft. “De mensen die hulp zijn gaan zoeken, waren allebei hier in onwettig verblijf en zijn vervolgens administratief aangehouden.”

Op 18 juni 2022, iets voor 5.00 uur, werd de politie van de zone Brussel Noord opgeroepen voor een vechtpartij op het plein voor het Noordstation. De drie patrouilles die ter plaatse gingen, troffen een bewusteloze jongeman aan op de grond. De hulpdiensten konden alleen maar het overlijden van Badr Bouissi vaststellen, hij werd 26 jaar. De wetsdokter stelde later vast dat zijn dood werd veroorzaakt door een messteek in het hart.

Afgelopen donderdag bekende hoofdbeklaagde Mohamed A. dat hij de dodelijke klap heeft uitgedeeld aan Bouissi, maar hij ontkent dat hij de intentie had om het slachtoffer te doden.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni