| In 2023 werd er voor het Offerfeest een groot gebed georganiseerd in Paleis 12 (archiefbeeld)

Moslims vieren vandaag het Offerfeest

© belga - BRUZZ
16/06/2024

Vandaag vindt het Offerfeest plaats, een van de belangrijkste evenementen op de islamitische kalender. Voor het traditionele slachten van een schaap of lam kunnen Brusselse moslims dit jaar niet terecht op tijdelijke slachtvloeren.

Het Offerfeest, ook wel Eid al-Adha genoemd, naar de naam in het Arabisch, of Eid al-Kabir - voor "groot feest", in tegenstelling tot Eid al-Saghir ("klein feest") dat het einde van de maand ramadan markeert - herinnert moslims over de hele wereld aan de episode waarin de profeet Abraham werd verplicht zijn zoon aan God te offeren, voordat laatstgenoemde hem tegenhield en hem een ram stuurde in de plaats van zijn zoon. Het feest vindt plaats aan het einde van de islamitische heilige maand Hajj, de periode waarin moslim op bedevaart gaan naar Mekka.

Traditioneel vieren moslims het feest door een schaap of lam te slachten. Maar dat is vandaag een stuk lastiger omdat het Brussels Gewest geen tijdelijke slachtvloeren inricht waarop dat legaal kan gebeuren. Leefmilieu Brussel herinnert de Brusselaars eraan dat schapen slachten buiten het slachthuis of een erkende inrichting (zoals een tijdelijke slachtvloer), voor particulieren verboden is.

Geen slachtvloer

De Moslimexecutieve merkt op dat geen enkele slachtvloer werd ingericht voor particulieren in ons land. Bovendien vereist de wet in Vlaanderen en Wallonië dat de dieren verdoofd worden voor ze geslacht worden, dit in tegenstelling tot het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. De Moslimexecutieve raadt moslims aan contact op te nemen met hun slager om zich te informeren over de verschillende opties.

De Moslimraad op haar beurt nodigt de hele moslimgemeenschap uit om van deze periode gebruik te maken om meer goede daden te stellen, meer solidariteit te tonen en te delen met zij die minder gegoed zijn. Die raad vervangt de controversiële Moslimexecutieve als officiële vertegenwoordiger van moslims in België voor de overheid.

Sint-Joost-ten-Node heeft beslist dat winkels vandaag uitzonderlijk mogen openen voor het feest, zo kondigt de gemeente aan in een Facebookpost.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni