DVLKO

| In 2025 opende het OCMW van Molenbeek tot dusver al dertig agressiedossiers, ofwel één om de drie dagen.

Om de drie dagen is personeel Molenbeeks OCMW slachtoffer van geweld

JB
© BRUZZ
10/04/2025
Updated: 11/04/2025 13.12u

Het personeel van het OCMW van Molenbeek kreunt onder geweld van steuntrekkers. Dit jaar ging het al om dertig gevallen, waarvan verbale agressie de hoofdmoot vormt. “Maar we hebben ook al te maken gekregen met twee zware gevallen van fysieke agressie”, zegt voorzitter Ahmed El Khannouss. Eén dader werd al veroordeeld.

Achter de muren van het OCMW van Molenbeek in de Alphonse Vandenpeereboomstraat durven de gemoederen al eens hoog op te lopen. In 2025 opende het OCMW tot dusver al dertig agressiedossiers, ofwel één om de drie dagen.

De overgrote meerderheid van die gevallen vloeien voort uit verbale agressie, vertelt voorzitter Ahmed El Khannouss. “Sommige mensen verliezen de controle wanneer we aan hen moeten uitleggen dat ze langer dan voorzien moeten wachten op hun steun.”

Het gaat vaak over beledigingen, bedreigingen en ook racisme.

Of een aanvrager kan terugvallen op een leefloon moet het OCMW in principe binnen de dertig dagen beslissen, waarna de eerste som binnen de vijftien dagen gestort wordt. In de praktijk zorgen het personeelstekort en de dossierachterstand er in heel wat OCMW’s voor dat die deadlines niet gehaald worden.

Veroordeling

Daders van verbale agressie kunnen meestal gemakkelijk geïdentificeerd worden, aldus El Khannouss. “Wij convoceren die mensen en vragen hen om zich tot nader order te laten vertegenwoordigen door een derde. Maar vaak komen ze wel tot inzicht en bieden ze hun excuses aan.”

Bij anderen slaan de stoppen helemaal door, zo bleek dit jaar al tweemaal. Vorige maand kreeg een sociaal assistente voor de deuren van het OCMW azijn in haar gezicht geworpen. De politie is vandaag nog op zoek naar de dader, omdat die aan het OCMW enkel een referentie-adres heeft opgegeven.

“Het slachtoffer heeft na die aanval de hele dag in het ziekenhuis doorgebracht en was uiteraard in shock”, zegt El Khannouss. Zware feiten kunnen leiden tot de opschorting van hulp, voegt hij toe.

Een andere dader kon wel gevat en zelfs al veroordeeld worden. De steuntrekker was de pedalen verloren en richtte een kleine ravage aan in de OCMW-kantoren. “Hij werd razend en bedreigde onze medewerkers voordat hij meubels begon te beschadigen”, aldus de OCMW-voorzitter. Twee ruiten sneuvelden omdat hij er een stoel door smeet, en ook de houten deur van de toiletten deelde in de schade. Dat valt te lezen in het vonnis.

Enkele dagen geleden werd de dader veroordeeld in de rechtbank van eerste aanleg. Het OCMW stelde zich daarbij burgerlijke partij. De dader kreeg een celstraf met probatie-uitstel. Hij moet dus niet naar de gevangenis zolang hij zich aan enkele voorwaarden houdt. Zo moet hij therapie volgen voor zijn agressieproblemen, en kunnen voorleggen dat hij een professionele vorming volgt of actief werk zoekt.

Onzekerheid

El Khannouss ziet de agressie met lede ogen aan, want de toekomst van verschillende Brusselse OCMW’s ziet er grauw uit. Zeker voor gemeenten met een kwetsbare bevolking zoals Molenbeek.

“Verschillende middelen waar we op konden rekenen (in het kader van de Oekraïne- en energiecrisis, JB) zijn weggevallen, terwijl de vraag om steun toeneemt”, klinkt het bekende relaas. “Ondertussen gaat de federale regering extra mensen naar het OCMW duwen.”

Door de geplande beperking van de werkloosheid in de tijd voorspelt El Khannouss dat bijna 3.000 Molenbekenaren bij het OCMW zullen moeten aankloppen. Vandaag telt de gemeente zo’n 7.850 steuntrekkers. Indirect komt die steun bij zo'n twintigduizend inwoners terecht.

De gewezen schepen hoopt dus op extra middelen, “anders gaan verschillende Brusselse OCMW’s het simpelweg niet redden”.

Nog geen gemeentebegroting

Terwijl federaal beleid de druk op de dienstverlening opvoert, zorgt ook het uitblijven van de Brusselse regering en het instabiele Molenbeekse gemeentebestuur voor extra onzekerheid. Een gemeentebegroting is nog steeds niet opgesteld en er zullen fikse maatregelen nodig zijn om de financiële put te dempen.

“Daarom hopen we op z’n minst dat de agressie stopt”, besluit El Khannouss. “Het respect voor onze medewerkers moet gegarandeerd blijven.”

Momenteel werkt het OCMW van Molenbeek aan bijkomende maatregelen om de veiligheid binnen zijn antennes verder te versterken.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek , Samenleving , Veiligheid , agressie OCMW , Ahmed El Khannouss , OCMW Molenbeek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni