Opmars van doe-het-zelf fietsherstellers: 'Hier gaat het sneller dan bij een fietsenmaker'

© BRUZZ
01/04/2024

Momenteel zijn er in heel Brussel zo'n vijftig fietsherstellers actief. Dat blijkt niet genoeg. Vooral in Laken, Anderlecht en Molenbeek is het vaak moeilijk een te vinden. Dus nemen Brusselaars het heft in eigen handen en leren ze, vaak via opleidingen, hun stalen ros zelf te onderhouden.

Mathias Hansebout startte in Schaarbeek zo'n drie jaar geleden met fietsherstellingen aan huis onder de naam Dr Velo. En dat bleek een succes. "Mensen kwamen fietsen binnensteken bij ons thuis", zegt Hansebout.

Al snel bleek het thuisatelier te klein en startte de Schaarbeekenaar een winkel en atelier waar er met twee wordt gewerkt. "Het is intussen wel behoorlijk wat werk. Het wordt veel, maar daar zoeken we dan oplossingen voor."

Vooral in Etterbeek, Elsene en Brussel-Stad is het aanbod fietsherstellers groot, in tegenstelling tot Laken, Anderlecht en Molenbeek. Maar er is hoop, want intussen zien ze bij volwassenonderwijscentrum Syntra een grote interesse in de opleidingen fietshersteller.

Opleiding in de lift

"Wij zien bij de groep van 30 tot 65 dat die opleiding zeer populair is", zegt Nicolas Blancquart, directeur van Syntra Brussel. "Ons atelier is op dit moment eigenlijk wat te klein om meer cursisten te verwelkomen. Volgend jaar gaan we dan ook verhuizen naar Gare Maritime, waar we een atelier gaan inrichten dat driedubbel zo groot is als hier."

Naast Syntra, leiden ook andere opleidingscentra en fietswinkels Brusselaars op tot fietsherstellers. Toch blijft het aantal vacatures groot. Daarom slaat Decathlon de handen in mekaar met opleidingscentrum Milocs om Brusselaars gratis op te leiden. Maar liefst 190 kandidaten hadden zich hiervoor aangemeld waarvan er acht de opleiding konden volgen.

"Ik was echt op zoek naar een carrièreswitch", zegt cursist Charlotte Barbier. "Ik heb een diploma in muziek, maar het was moeilijk om een baan te krijgen. Als dit goed gaat, tekenen we een parttime contract. Dat is ideaal voor mij, want op die manier kan ik doorgaan met muziek en heb ik tegelijk iets stabiels."

Doe-het-zelf

Eveneens is er een opmars aan doe-het-zelfateliers. Daar krijgen Brusselaars toegang tot materiaal en begeleiding om zelf hun fiets te herstellen.

"Wij zijn eigenlijk een aanvulling op het reguliere aanbod van fietsreparaties en fietsenmakers", zegt Pieter Torbeyns, fietsmechanieker in het reparatie-atelier van Cyclo. "We willen mensen leren om zelf hun fiets te repareren. Vanuit het standpunt van de klant kan hier misschien een snelle herstelling gebeuren die bij een fietsenmaker niet direct zou kunnen. Langs de andere kant is het aanbod hier wel echt verschillend en doen wij niet hetzelfde soort herstelling dan een verkoper of privéfietsenmaker."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni