Plaats voor veertien jongeren in nieuw LGBTQ+-vluchthuis in Elsene

CD
© BRUZZ
15/02/2024

Het Opvanghuis Brussel vzw heeft een nieuw vluchthuis geopend in Elsene voor jongeren uit de LGBTQ+-gemeenschap. Er is plaats voor veertien jongeren die uitgesloten werden door hun seksuele geaardheid of genderidentiteit.

"Op mijn 17 jaar werd ik slachtoffer van huiselijk geweld vanwege mijn geaardheid", zegt een van de bewoners van het vluchthuis. "Ik werd tijdelijk in een jeugdinstelling geplaatst, waar ze me lieten gaan toen ik 18 werd. Ik kon heel even bij mijn zus verblijven, en dan vond ik dit initiatief."

De jonge bewoonster heeft enkel nog contact met haar zus. "Ze is de enige die me heeft aanvaard. Met de rest van mijn familie heb ik geen contact meer. Dat is soms heel zwaar, maar ik heb geen andere keuze. Ik wou me niet verbergen."

"Ik studeer nog, en ik probeer me nu daarop te focussen", voegt ze nog toe. Of ze steun vindt bij de andere bewoners? "Het is niet echt een gespreksonderwerp hier, want dat ligt vaak moeilijk. Maar ik woon hier wel graag."

20240215_Vluchthuis LGBTQ+_(c)BRUZZ

| Een van de gemeenschappelijke ruimtes in het vluchthuis.

Het vluchthuis biedt haar administratieve, juridische en sociale bijstand. In totaal verblijven er momenteel twaalf jongeren tussen de 18 en de 25 jaar. Ze kunnen er verblijven voor een periode van drie tot twaalf maanden. In die tijd helpen de sociaal werkers hen om een woonst, een job of een opleiding te vinden.

Structurele ondersteuning

Het Opvanghuis Brussel startte in 2018 met een team dat uitsluitend uit vrijwilligers bestond en een appartement dat de Stad Brussel ter beschikking had gesteld. Daarna kon de vereniging ook appartementen verhuren in samenwerking met een sociaal verhuurkantoor.

Het huis in Elsene is een nieuw hoofdstuk met meer mogelijkheden: onderdak en steun bieden aan veertien jongeren onder één dak. Brussels staatssecretaris van Huisvesting en Gelijke Kansen Nawal Ben Hamou (PS) maakte 1,5 miljoen euro vrij voor het gebouw. Daarbovenop komt via minister van Sociale Integratie Alain Maron een jaarlijkse ondersteuning van 810.000 euro.

20240215_Ben Hamou en Maron op bezoek in vluchthuis

| Brussels staatssecretaris voor Huisvesting en Gelijke Kansen Nawel Ben Hamou (PS) en minister van Sociale Integratie Alain Maron (Ecolo) ondersteunen het project.

"Vijf jaar lang moesten we telkens opnieuw op zoek naar financiering voor onze werking, en moesten we elke keer het belang van onze werking uitleggen", zegt mede-opdrichter van de vzw Dimitri Verdonck. "We hadden nooit financiering op lange termijn. Nu is dat wel het geval, en dat zal een grote impact hebben op de kwaliteit van onze dienstverlening voor de jongeren."

Gerenoveerd huis

De jongeren leven allemaal samen onder één dak. Het huis is volledig gerenoveerd en heeft meerdere een- en tweepersoonskamers. Het verblijf kost 390 euro per maand.

Op de begane grond is er een ruime keuken, ontmoetingsruimte en tuin. Op de andere verdiepingen zijn ook keukens voorzien, want het is de bedoeling dat de jongeren zelf koken. "Al wordt er ook wat eten voorzien", zegt Christine Tinlot van de vzw.

De vzw lanceerde ook een crowdfundingactie voor het huis. Die vind je hier.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni