20240527 Het Jubelpark, met rechts naast de triomfboog het Koninklijk Legermuseum en links Autoworld

Belgaimage

| Het Jubelpark, met rechts naast de triomfboog het Koninklijk Legermuseum en links Autoworld.

'Plannen bicentenaire schaden Legermuseum': verenigingen starten petitie

Bettina Hubo
© BRUZZ
27/05/2024

De Bordiauhal van het Legermuseum zal met het oog op de viering van 200 jaar België omgebouwd worden tot een grote agora. Tot verontwaardiging van enkele verenigingen verdwijnt de grote expo over WOII en een deel van de collectie. De verenigingen zijn daarop een petitie gestart.

Vorige week kwam er meer nieuws naar buiten over het masterplan voor de vernieuwing van de Jubelparksite. Die site, opgericht in 1880 om de vijftigste verjaardag van België te vieren, moet van de federale regering een verjongingskuur ondergaan nu België in 2030 200 jaar wordt.

Ter gelegenheid van de bicentenaire zal het park gerenoveerd worden, met op termijn ook een overkapping van de tunnel, en krijgen de musea een opknapbeurt. Het initiatief staat onder de hoede van staatssecretaris voor wetenschapsbeleid Thomas Dermine en minister, bevoegd voor Beliris, Karine Lalieux, beide PS.

Om voor de festiviteiten in 2030 een grote ontmoetingsruimte te hebben wil de vzw Horizon 50-200, die het masterplan moet uitvoeren, de bekende Bordiauhal van het Koninklijk museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis (of War Heritage Institute) leegmaken en omvormen tot een agora, zo meldt de krant La Dernière Heure.

Collectie van duizend vuurwapens

Een ramp, menen enkele verenigingen bekommerd om de toekomst van het Legermuseum, met name de Koninklijke vereniging van de Vrienden van het Legermuseum, het comité Tervueren-Montgomery en ook Art et Héritance. Volgens hen vormt de Bicentenaire een bedreiging voor het Legermuseum.

"De Bordiauhal is een heel belangrijk onderdeel van het Legermuseum, 3.000 m² groot", zegt Ariane Fradcourt, bestuurder van Art et Héritance. “Je hebt er, behalve tijdelijke tentoonstellingen, ook de grote, permanente tentoonstelling over de Tweede Wereldoorlog."

"Het is in ons land de enige expo van die omvang over dit thema. Het gaat over hoe dit conflict speelde in België, de organisatie van het verzet bijvoorbeeld, maar ook over hoe die oorlog woedde in Congo en Azië, en over de Shoah (de Holocaust, red.). Het is toch absurd dat zo’n belangrijke tentoonstelling zou verdwijnen terwijl er anderzijds gepleit worden om jongeren meer inzicht te geven in die periode."

Volgens Fradcourt is er nog een groot bijkomend probleem. Behalve de expo’s zijn in de Bordiauhal ook belangrijke collecties en ook het gigantische archief ondergebracht. "Er liggen bijvoorbeeld duizenden vuurwapens, het is een soort beveiligd militair domein. Dat is niet compatibel met een agora voor het grote publiek, er is immers maar één ingang."

Petitie

Of de Bordiauhal blijvend een agora wordt, is niet helemaal duidelijk, maar Fradcourt gelooft niet dat niet dat de expo, eenmaal afgebroken, na het feestjaar weer zal opgebouwd worden. "Het heeft heel wat gekost om die expo te maken, dat gaat men niet opnieuw doen. Het strafste is dat het een recente expo betreft, uit 2019, die op zichzelf nog lang niet aan vernieuwing toe is."

De verontruste verenigingen lanceren deze week alvast een petitie.

Het kabinet van minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) laat weten dat de hal na de feestelijkheden van 2030 opnieuw wordt overgedragen aan het War Heritage Institute, dat dan zelf een nieuwe invulling zal geven aan de ruimtes.

Op 9 mei 2019 opende het Koninklijk Legermuseum de deuren van de Bordiauhal, een permanente tentoonstelling over België en de Tweede Wereldoorlog

War Heritage Institute/Llvdw-44-45-10-019

| De Bordiauhal van het Legermuseum met de permanente tentoonstelling over België en de Tweede Wereldoorlog.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni