Politie legt fuif op Camping 58 stil: feestgangers en vijf agenten gewond

Sarah Declercq
© BRUZZ
22/04/2024
Updated: 23/04/2024 09.42u

De politie is zaterdagnacht binnengevallen tijdens een fuif in het gebouw van Camping 58. Dat ging er volgens Camping 58-uitbater Bram De Ridder hardhandig aan toe: verschillende feestgangers raakten volgens hem gewond. Maar ook vijf agenten zijn gewond geraakt, klinkt het bij de politie. Drie aanwezigen werden opgepakt "wegens drugsbezit, weerspannigheid en aanzetten tot rellen." De site is sindsdien administratief gesloten.

De politie is in de nacht van zaterdag op zondag om 1.30 uur binnengevallen, en dat ging er volgens de uitbater hardhandig aan toe. Het feest werd niet door de camping zelf georganiseerd.

Volgens de politie zelf gaat het om een illegale fuif. "Onze diensten kregen in de nacht van zaterdag op zondag een oproep dat er een niet aangevraagde fuif bezig zou zijn in een verlaten loods in Laken," klinkt het bij politiezone Brussel Hoofdstad Elsene. "Onze ploegen gingen ter plaatse en konden dit inderdaad vaststellen."

Volgens De Ridder waren alle vergunningen in orde. Toen de fuifgangers niet meteen vertrokken, heeft de politie pepperspray, honden en matrakken ingezet, aldus de campinguitbater. Verschillende feestvierders raakten daarbij gewond, van wie drie naar het ziekenhuis moesten worden gebracht, klinkt het bij Camping 58.

'Disproportioneel geweld'

"Van verschillende mensen die ter plaatse waren, hoorden we dat het optreden met veel ongeoorloofd en disproportioneel veel geweld gepaard ging," aldus De Ridder.

Maar ook politieagenten zouden gewond zijn geraakt. Volgens de politiewoordvoerster gaat het om vijf gewonde agenten "door weerspannigheid." "Drie aanwezigen werden uiteindelijk van hun vrijheid beroofd, respectievelijk wegens drugsbezit, weerspannigheid en aanzetten tot rellen," zegt politiewoordvoerster Ilse Van de keere.

De site werd ook administratief gesloten, zo bevestigt de politie, "op basis van overlast, en vooral op basis van verkoop en gebruik van drugs."

Mogelijk wordt er een klacht ingediend tegen het politieoptreden. "Wij veroordelen ten strengste elke vorm van ongeoorloofd politieoptreden en geweld," aldus De Ridder. "Indien jongeren zich onheus behandeld voelen of zich slachtoffer voelen van het politeoptreden, kunnen wij hen enkel aanraden om klacht in te dienen bij de bevoegde diensten."

"Wij willen beklemtonen dat wij een veilige plek willen zijn waar diverse jongeren en collectieven hun dingen kunnen doen, zich thuis kunnen voelen en zichzelf kunnen zijn. Het wederzijds respect voor eenieder die op onze site is, als organisator of participant, dragen wij zeer hoog in het vaandel."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni