Randje Buiten Brussel (2): Diegem-Lo, het vergeten dorp tussen luchthaven en de Ring

Kevin Van den Panhuyzen
© BRUZZ
09/04/2024

Elke dinsdag van april zoeken we de grenzen op, waar Vlaanderen Brussel ontmoet. Vloeien Brussel en de Rand in elkaar over, of komen we in een heel andere wereld terecht? Aan de noordoostelijke grens steken we over naar Diegem-Lo, een vergeten gehucht dat ingesloten ligt tussen de luchthaven en de snelweg. "Mensen die het dorp vanaf de Ring zien liggen, vragen zich af: 'wie wil daar wonen'?"

De toekomst van Diegem-Lo was lange tijd onzeker. Het dorp kende twee grote periodes van afbraak: toen de luchthaven gebouwd werd en toen de Ring werd aangelegd. Vandaag liggen het kerkje en een paar straten gekneld tussen de Brusselse Ring en Brussels Airport.

"Mensen die het dorp zien liggen vanaf de Ring, vragen zich af: 'wie wil daar wonen'?," zegt Rik Haegebaert, die al meer dan veertig jaar in Diegem-Lo woont. "Maar als ze hier in de tuin zitten, stellen ze vast dat het heel landelijk is. Iedereen die hier komt, is razend verwonderd dat hier zo'n oase van rust is."

Multicultureel dorp

Van oorsprong is Diegem-Lo een dorp waar witlof werd verbouwd om te verkopen in Brussel. Toen de witlofboeren met pensioen gingen en één voor één overleden, kwamen er Brusselaars voor in de plaats, vaak Franstalig. "Deze mensen maken dat het hier een multicultureel plezant dorp kon worden," volgens Haegebaert.

In Diegem-Lo vind je mensen met Marokkaanse, Turkse of Griekse wortels, en de kerk wordt vandaag gebruikt door de Filipijnse gemeenschap. Mensen van over de hele wereld wonen in Diegem-Lo, terwijl boven hen mensen naar alle uithoeken van de aardbol vliegen. Haegebaert ziet er de symboliek van in: "De zon blijft schijnen in Diegem-Lo. Hopelijk blijft hij ook schijnen in de harten van de mensen hier."

Toch verschijnt er soms een wolk voor de zon. Recent werd het dorp opnieuw bedreigd, dit keer door projectontwikkelaars die er graag hotels wilden bouwen. Haegebaert heeft zich er met het buurtcomité verschillende keren met succes tegen verzet. De gemeente kwam met een masterplan voor de toekomst van Diegem-Lo. Kantoren en hotels passen daar niet in. In plaats daarvan moet het een dorp blijven om in te wonen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving , XL , Randje Buiten Brussel , Diegem-Lo

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni