Dit was 1 mei in Brussel

© BRUZZ - Belga
01/05/2024
Updated: 01/05/2024 19.26u

Vandaag, op 1 mei, wordt op verschillende plaatsen in Brussel de Dag van de Arbeid gevierd. Van speeches van partijen tot manifestaties van actiegroepen: een overzicht vind je hier.

17.30 uur - Veel volk pikt concert mee door het goede weer

Een hele namiddag waren er verschillende concerten gepland op de Varkensmarkt om de Dag van de Arbeid te vieren. Het is prachtig weer en daarom lokken de festiviteiten ook veel volk, merkt onze reporter ter plaatse.

Onze reporter proeft even van de sfeer op de festiviteiten in het kader van de Dag van de Arbeid.

16.30 uur - Duizenden mensen op Kunstberg in Brussel voor festiviteiten ABVV

In Brussel zijn woensdag, in het kader van de 1 meiviering georganiseerd door de socialistische vakbond ABVV, duizenden mensen opgedaagd. De organisatoren telden 7.000 bezoekers.

Op de Kunstberg kon men genieten van concerten, een foto-expo of maatschappelijke debatten. Dit jaar stonden die in het teken van gezondheid, extreem-rechts en vrouwenrechten.

Ook ABVV-topman Thierry Bodson was aanwezig in Brussel. Het was voor de nieuwe algemeen secretaris van ABVV-Brussel, Florence Lepoivre, haar eerste werkdag. "Ik wil het grote publiek herinneren aan het belang en de kracht van de vakbond", zei ze. "Vakbonden worden vaak geassocieerd met stakingen en eisen, maar onze leden en afgevaardigden zijn ook dagelijks bezig om de rechten van werknemers te beschermen."

25251ba9-songsocialisten.jpg

DVLKO

14.10 uur - Ook Vooruit marcheert door de straten van Brussel

Ook Vooruit marcheerde door de straten van Brussel. Na speeches van Vooruit in DC Randstad in Molenbeek, trok een stoet onder begeleiding van FanFakids via het Sint-Katelijneplein naar de Varkensmarkt. Daar gaat de viering nog door tot 22 uur vanavond.

Lijsttrekkers voor Vooruit.brussels Ans Persoons en Hannelore Goeman speechten beide in Molenbeek over hun visie voor een inclusief en progressief Brussel. Ze richtten zich op thema’s zoals onderwijs, gelijke kansen, publieke ruimte en betaalbare huisvesting. “Brussel staat op een kantelpunt. Aan u om te kiezen hoe de toekomst er zal uitzien”, zei Persoons.

In haar speech benadrukte Hannelore Goeman het belang van gelijke kansen en de rol van onderwijs daarin: “Voor ons verdient elke Brusselaar een eerlijke kans om de beste versie van zichzelf te worden.” Ze bekritiseerde de Vlaamse regering voor het gebrek aan interesse en investeringen in het Nederlandstalig onderwijs en kinderopvang in Brussel, ondanks hun vitale rol voor de toekomst van de stad.

“Een sterke leerkracht voor de klas is de basis voor sterk onderwijs. In Brussel staat er helaas te vaak niemand voor de klas. Onze kinderen, de toekomst van Brussel, zijn daar de dupe van. Er is dringend nood aan een opwaardering van het onderwijs in Brussel, zowel langs Nederlands- als Franstalige kant”, aldus Goeman.

Persoons had het over het gebrek aan betaalbare huisvesting in de hoofdstad. “We strijden voor betaalbaar wonen, omdat een deftig dak boven het hoofd voor een groeiende groep Brusselaars een grote zorg is geworden, terwijl het een recht zou moeten zijn. Brusselaars worden uit de stad verdreven door de hoge prijzen. Meer dan 50.000 huishoudens staan op de wachtlijst voor een sociale woning. Er zijn meer dan 7.000 dak- en thuislozen in Brussel. Dit is een wooncrisis. Ook hier is dringend nood aan een inhaalbeweging.”

14 uur - Ahmed Laaouej: "Het is ofwel MR, ofwel PS aan het hoofd van het Brussels Gewest"

"Het is ofwel MR, ofwel PS aan het hoofd van het Brussels Gewest", verklaarde de voorzitter van de Brusselse PS-federatie Ahmed Laaouej woensdag ter gelegenheid van de Dag van de Arbeid. "Als het MR is, dan zal het soberheid zijn met alle sociale gevolgen van dien", waarschuwde hij tijdens een bijeenkomst op 1 mei die in het teken stond van de lopende verkiezingscampagne.

"MR verbergt zijn ambities niet en maakt zijn kleur bekend: blauw. Niet het blauw dat de lucht bedekt op mooie zomerochtenden, met een paar zonnestralen; het koude blauw van soberheid, het kille blauw van loonindexsprongen en zware bezuinigingen in de gezondheidszorg; het egoïstische blauw dat de btw op gas en elektriciteit van 6 naar 21 procent heeft verhoogd, gelukkig teruggebracht tot 6 procent door de socialisten," verklaarde hij.

Voor Ahmed Laaouej zal het beleid van de Franstalige liberalen leiden tot achteruitgang, herhaalde aanvallen op openbare diensten, ziekenhuizen, het openbaar vervoer en de privatisering van Net Brussel. "Er is geen twijfel dat ze ook de MIVB willen aanpakken, waar ze ook de gratis MIVB voor jongeren en ouderen willen afschaffen, om de privileges van de rijken te herstellen, met een ondraaglijke survival of the fittest," voegde hij toe.

Toch, zo zei hij meteen, is het nu eerst tijd voor verzet, "tegen de slechte wind van extreemrechts die overal in Europa en in België opkomt." "Onze prioriteit moet zijn om de weerzinwekkende en verachtelijke krachten te stoppen, samen met vakbonden, de burgermaatschappij, mensenrechtenactivisten en alle progressieve krachten."

13.07 uur - Demonstranten voegen zich bij de festiviteiten van de PS en Ecolo om te protesteren tegen de Frontex-wet

Ongeveer honderd demonstranten begaven zich woensdagochtend naar het Sint-Gillisvoorplein, waar leden van de PS zich verzamelden ter gelegenheid van de 1 mei-viering. Het initiatief kwam van het burgerplatform BelRefugees, Abolish Frontex en het Ades Netwerk. Een vergelijkbare actie staat gepland om 14.30 uur op de Kunstberg, parallel aan de festiviteiten van Ecolo.

Vanaf 11 uur begon de menigte samen te komen op het Sint-Gillisvoorplein. "Nee tegen de Frontex-wet", stond er op spandoeken te lezen. Dit wetsvoorstel, gesteund door minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V), zou personeel van het Europese agentschap Frontex toestaan (onder toezicht van de Belgische federale politie) om controles uit te voeren aan de Belgische grenzen - op luchthavens, havens, het Zuidstation en bij de Eurostar-terminal - en om gedwongen terugkeer van vreemdelingen te begeleiden.

Behalve de PTB-PVDA, "stemmen alle partijen in met dit wetsvoorstel, inclusief PS en Ecolo", betreuren de organisatoren. Hoewel linkse partijen hopen dat het na de verkiezingen nog mogelijk zal zijn om in beroep te gaan, wordt deze strategie door de organisatoren als "politiek naïef en juridisch onjuist" beschouwd. De demonstranten waarschuwden voor de gevaren van de aanwezigheid van het Europese agentschap in België, dat wordt beschouwd als "de belichaming van het repressieve en dodelijke migratiebeleid van de Europese Unie".

"Frontex is medeplichtig aan misdaden tegen de menselijkheid, werkt samen met de Libische kustwacht, neemt deel aan pushbacks in de Egeïsche Zee, meldt geen boten in nood, enzovoort. Een stem vóór deze wet zou een uiterst gevaarlijk en onomkeerbaar precedent scheppen", besloten de verenigingen.

12 uur - Raoul Hedebouw op 1 mei: 'Ons land heeft meer dan ooit nood aan sociaal alternatief'

België heeft meer dan ooit nood aan een linkse stem, een sociaal alternatief. Dat zei PVDA-voorzitter Raoul Hedebouw woensdag tijdens zijn 1 mei-toespraak op het Anneessensplein in Brussel. Hij reikte opnieuw de hand aan Vooruit, die "moet kiezen tussen een linkse samenwerking met PVDA of haar alliantie met N-VA".

De Dag van de Arbeid is een hoogdag voor de PVDA, die overal in het land deelneemt aan 1 meivieringen en -optochten. Dat de feestdag kort voor de verkiezingen valt, is mooi meegenomen om het belang van een stem voor PVDA te benadrukken.

"De PVDA is dé strategisch linkse stem op 9 juni. Een stem op PVDA is een stem voor een linkse kracht, die druk zet en de lijnen doet bewegen. Een stem vóór linkse samenwerking en voor een links blok dat een breekpunt maakt van eerlijke belastingen en koopkracht", zei Hedebouw voor een tweehonderdtal aanwezigen op het Anneessensplein in Brussel.

Daarvoor kijkt hij naar Vooruit, "terwijl voorzitster Melissa Depraetere zegt dat ze liever met N-VA zou besturen dan met PVDA". "Vandaag is de trieste waarheid dat als je op Vooruit stemt, je er de N-VA gratis bijkrijgt", aldus Hedebouw. "We hebben in Antwerpen gezien wat een N-VA-Vooruit-bestuur in de realiteit betekent, en het resultaat is verre van positief."

Toch is een "huwelijk" tussen N-VA en Vooruit niet onvermijdelijk, aldus de PVDA-voorzitter. "We kunnen een links alternatief opbouwen. En daarvoor is de PVDA nodig. We bewijzen vandaag al in Zelzate en Borgerhout - waar we samen besturen met Vooruit - dat we goed kunnen samenwerken. Dat het anders kan."

De partij blijft dan ook de hand reiken. "Ofwel ijveren we samen voor een echte miljonairstaks, hogere lonen en een terugkeer naar de pensioenleeftijd op 65 jaar. Ofwel blokkeert Vooruit samen met N-VA verder onze lonen en bespaart ze miljarden in onze gezondheidszorg en onze sociale zekerheid."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni