onweer regen paraplu windstoten rukwinden beaufort slecht weer

Storm Louis: rukwinden tot 100 kilometer per uur, waakzaamheid bij Brussels Airport

© Belga
22/02/2024
Updated: 22/02/2024 12.16u

Het KMI waarschuwt donderdag voor storm Louis, die over ons land trekt met vrij krachtige tot krachtige wind (5 tot 6 Beaufort). De storm brengt rukwinden tussen 80 en 110 kilometer per uur met zich mee. Er is kans op schade. Brussels Airport bekijkt intussen of die voorzorgsmaatregelen moet nemen.

In alle provincies is code geel afgekondigd voor wind van donderdagmiddag 15.00 uur tot vrijdagochtend 02.00 uur. Dat betekent dat windstoten van meer dan 100 kilometer per uur mogelijk zijn, maar op zeer lokale schaal.

In alle provincies geldt code oranje tussen bepaalde uren, in Brussel is dat van 19 tot 22 uur. Aan de kust wordt zelfs een zeer krachtige tot stormachtige wind (7 tot 8 Beaufort) verwacht.

Luchthaven

Brussels Airport houdt de storm goed in de gaten en zegt maatregelen te nemen indien nodig. "Felle rukwinden kunnen vooral een impact hebben op de grondafhandeling, zoals de bagagewagens", zegt Ihsane Chioua Lekhli, woordvoerster van Brussels Airport.

De voorzorgsmaatregelen kunnen dan betrekking hebben op het extra beveiligen van materiaal. Vanaf bepaalde windsnelheden kunnen bijvoorbeeld ook de passagiersbruggen niet gebruikt worden, maar dan enkel op het ogenblik van de felle windsnelheden, klinkt het. "Dat kan dan vertraging tot gevolg hebben, maar momenteel is nog niets zeker", aldus nog de woordvoerster.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni