December 2022: beschuldigde Salah Abdeslam op het assisenproces van de aanslagen van 22 maart 2016 in Brussels Airport en metrostation Maalbeek, waar 32 doden en 34 gewonden vielen.

| Salah Abdeslam op het assisenproces van de aanslagen van 22 maart 2016 in 2022.

Salah Abdeslam niet langer onderworpen aan constante camerasurveillance

© Belga
08/02/2024

Salah Abdeslam wordt niet langer onderworpen aan een constante camerasurveillance in zijn cel in Frankrijk. Dat heeft een bron dicht bij het dossier gemeld aan het Franse persagentschap AFP.

Abdeslam werd woensdag vanuit de gevangenis in Haren overgebracht naar de gevangenis van Réau, niet ver van de Franse hoofdstad Parijs.

Daar zit hij in isolatie. Als high profile gedetineerde worden de maatregelen aangepast. Zo wordt Abdeslam bij elke verplaatsing vergezeld door meerdere cipiers, wordt hij regelmatig gefouilleerd en wordt hij regelmatig verplaatst van cel, zo meldt het Franse gevangeniswezen.

Wel wordt hij niet langer 24 uur op 24 gemonitord door een veiligheidscamera, wat wel nog het geval was tijdens zijn voorlopige hechtenis in aanloop naar de rechtszaak in Frankrijk. Abdeslam haalde die constante monitoring aan als een van de redenen dat hij zijn straf liever in ons land zou uitzitten, maar dat regime is nu dus niet langer van kracht. Dat komt omdat de wet er enkel in voorziet voor gevangenen die in voorlopige hechtenis zitten.

Levenslang

Abdeslam werd in Parijs veroordeeld tot een 'onsamendrukbare' levenslange gevangenisstraf voor zijn aandeel in de aanslagen van 13 november 2015. Daarna werd hij voor de duur van zijn proces in ons land door de Franse autoriteiten 'uitgeleend' aan ons land.

Bij het proces over de aanslagen van 22 maart 2016 werd Abdeslam ook schuldig verklaard, maar voor de straf werd rekening gehouden met die in Parijs en louter verwezen naar de twintig jaar cel die hij kreeg voor de schietpartij in Vorst.

Abdeslam probeerde via juridische weg af te dwingen dat hij zijn straf in ons land mocht uitzitten, maar werd woensdag teruggestuurd naar Frankrijk. Het federaal parket beriep zich daarvoor op Europese rechtspraak waardoor het gerechtelijk akkoord tussen de Franse en Belgische autoriteiten prioriteit had op een burgerlijke procedure.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni