Carla Dejonghe, plaats 2 op de lijst van het Brussels Parlement voor Open VLD

| Carla Dejonghe (Open VLD), voorzitster van belangenvereniging voor alleenwoners 'all1', Brussels parlementslid en gemeenteraadslid in Sint-Pieters-Woluwe.

Sint-Pieters-Woluwe wil beleid beter afstemmen op alleenstaanden

© Belga
24/01/2024

De gemeenteraad van Sint-Pieters-Woluwe heeft een charter goedgekeurd waarmee de gemeente haar beleid beter wil afstemmen op alleenstaanden. Het charter - 'Naar een gemeente solidair met eenpersoonshuishoudens die moeten rondkomen met één inkomen' - is een primeur voor België en Europa, volgens initiatiefneemster Carla Dejonghe (Open VLD), eveneens voorzitster van belangenvereniging voor alleenwonenden 'all1' .

Het charter lijst enkele 'gouden' regels op over hoe Brusselse gemeenten moeten omgaan met alleenstaanden en alleenwonenden. Bedoeling is om het beleid van de gemeente af te stemmen op mensen die alleen wonen en de gemeente op die manier 'singlevriendelijker' te maken.

De gemeenteraad van Sint-Pieters-Woluwe keurde het charter van het Brusselse parlementslid unaniem goed. Zo wordt een 'singlesreflex' voorzien door beleidsmaatregelen eerst af te toetsen op de impact van alleenwonenden. De gemeente voert ook overleg met lokale horeca om lange collectieve tafels neer te planten in de zaak, evenals het aanbieden van betere wijn per glas.

Daarnaast moet er ook meer aandacht komen voor alleenwoners op de werkvloer. Zo mogen singles en alleenwonenden niet langer de werknemer bij uitstek zijn die in het weekend of in vakanties aan de slag moet.

Sociaal contact bevorderen

Bij nieuwe woonprojecten in de gemeente moet steeds een sociale ruimte voorzien worden. Dit om het sociale contact tussen de bewoners te bevorderen.

De officiële communicatie van de gemeente per briefwisseling zal niet langer beginnen met de aanspreking 'heer en mevrouw'. Daarnaast moeten alleenwoners ook meer "bij het beleid betrokken worden".

47 procent eenpersoonshuishoudens

België telt heel wat alleenstaanden, singles en alleenwonenden. Uit de laatste cijfers van Statbel blijkt ook dit jaar opnieuw een stijging. In juni 2023 telde ons land 1.842.018 miljoen eenpersoonshuishoudens. Dat is 35,9 procent van de 5,1 miljoen huishoudens. Het Brussels Gewest bestaat voor 47,1 procent uit eenpersoonshuishoudens, in Sint-Pieters-Woluwe bedraagt dit zo'n 41 procent.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Pieters-Woluwe, Samenleving, alleenstaanden, Brussel Kort, Carla Dejonghe, singles, alleenwonenden

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni