| Het aantal ingeschreven elektrische auto's in Brussel neemt toe, zij het in een veel trager tempo dan in Vlaanderen.

Steeds meer elektrische tweedehandsauto's ingeschreven in Brussel

JP
© BRUZZ
05/04/2024

In het eerste kwartaal van 2024 is het aantal inschrijvingen van elektrische tweedehandsauto's in Brussel meer dan verdubbeld ten opzichte van dezelfde periode in 2023. Toch wordt Brussel qua groei van het aantal aangekochte elektrische wagens ruimschoots overtroffen door Vlaanderen. Een premie tot 5.000 euro – intussen beperkt in de tijd – draagt daar aanzienlijk toe bij.

In het eerste kwartaal van 2024 werden in Brussel 108 elektrische tweedehandsauto's ingeschreven. Het jaar daarvoor waren er dat slechts 49. Vlaanderen registreerde in dezelfde periode 1.981 voertuigen, terwijl Wallonië 487 auto's registreerde, zo blijkt uit gegevens van mobiliteitsfederatie Traxio.

Met andere woorden: in het eerste kwartaal was er in alle gewesten van België een opvallende toename in het aantal inschrijvingen van tweedehands elektrische voertuigen vergeleken met dezelfde periode vorig jaar.

De groei in Vlaanderen is het meest opvallend: het gaat om een toename van 202 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2023. Brussel liet ook een groei zien, met een toename van 120,4 procent ten opzichte van het eerste kwartaal van 2023. Wallonië tekende een groei op van 62 procent.

Vlaamse premie voor particulieren

De enorme toename van het aantal ingeschreven elektrische tweedehandswagens in Vlaanderen is gemakkelijk te verklaren, stelt Filip Rylant, woordvoerder van Traxio: "Consumenten kunnen een premie ontvangen bij de aanschaf van een elektrische auto. Veel mensen die al van plan waren een elektrische auto te kopen, hebben daarom hun aankoop vervroegd."

In Vlaanderen kunnen deze premies oplopen tot 5.000 euro voor een nieuwe elektrische auto en 3.000 euro voor een tweedehands exemplaar voor particulieren. Al moet je voor een dergelijke premie wel snel zijn, want de Vlaamse regering heeft in februari beslist – niet onomstreden – om die premies enkel voor aanvragen die nog dit jaar worden ingediend toe te kennen.

Brussel hanteert een andere aanpak: hier bestaat een premie tot 15.000 euro voor ondernemers en een regeling voor mensen die hun auto verkopen en in plaats daarvan aanspraak willen maken op een mobiliteitsbudget, het zogenaamde Brussel'Air-premie.

Nieuwe wagens

Uit de cijfers blijkt trouwens dat het aantal nieuwe elektrische auto's dezelfde trend volgt als die van tweedehandsexemplaren. Het aantal auto's dat is ingeschreven in het eerste kwartaal van 2024 is meer dan verdubbeld ten opzichte van het eerste kwartaal van 2023. Ook hier springt Vlaanderen eruit, met 3.791 nieuwe inschrijvingen, gevolgd door 757 in Wallonië en 141 in Brussel.

De invloed van de lage-emissiezone op het aankoopgedrag van Brusselaars is voorlopig nog onduidelijk. Veel auto's zijn aangekocht door bedrijven, die in Brussel gevestigd zijn, terwijl de werknemers daar niet altijd wonen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , elektrische auto , traxio , vlaamse premie elektrische wagen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni