| Troonstraat 125 in Elsene

Tientallen mensen in moeilijkheden betrekken nieuw kraakpand in Elsene

© Belga
29/01/2024
Updated: 29/01/2024 16.48u

Rockin Squat, een collectief dat huisvesting wil bieden aan mensen in moeilijkheden en zonder papieren, heeft maandagochtend een voormalig rusthuis in Elsene ingenomen. Daarmee wil het onderdak bieden aan tientallen mensen die een pand in de Elsense Troonstraat moesten verlaten. Het collectief pleit er bij de autoriteiten voor om snel duurzame huisvesting te vinden.

De eigenaar van het gebouw heeft de bewoners van de Troontraat 125 bevolen het pand te verlaten. Het collectief meldt dat de gezinnen, waaronder 35 kinderen, ouderen, en andere dakloze mensen, tijdelijk zijn ondergebracht in voormalig rusthuis Orpea aan de Kroonlaan, op minder dan een kilometer van het vroegere kraakpand in de Troonstraat.

"De gezinnen hebben hun intrek genomen in kamers en hebben behoefte aan rust en kalmte na deze bijzonder moeilijke, ontwrichtende en potentieel traumatische gebeurtenis voor kinderen en kwetsbare personen," benadrukt het collectief in een verklaring.

Duurzame oplossing vinden

Het krakerscollectief is bezorgd over de veiligheid en gezondheid van de mensen die ze te slapen leggen in het voormalige rusthuis. "We zijn bezorgd over de schending van de rechten van deze mensen, gezien het federale beleid van niet-opvang," aldus Rockin Squat.

Het collectief doet een oproep aan burgemeester van Elsene Christos Doulkeridis (Ecolo) en aan het Brussels Hoofdstedelijk Gewest om "snel een duurzame huisvestingsoplossing te vinden, zodat deze mensen niet op straat belanden en werkloos zijn tijdens deze winterperiode."

"We vragen dat de menselijke waardigheid gerespecteerd wordt en dat de staat zijn beschermende rol ten opzichte van deze kwetsbare personen vervult," zegt het collectief.

Het collectief laat nog weten dat er "vooral sans-papiers" in het Orpea-kraakpand verblijven. "Er zijn wel enkele asielzoekers, maar het gaat vooral over mensen zonder papieren," aldus een anonieme woordvoerder. Onder de krakers zijn ook daklozen met de Belgische nationaliteit.

'Privé-eigendom'

Burgemeester Doulkeridis wijst erop dat het gebouw privé-eigendom is en een mogelijke uitwijzing dient te gebeuren via het vredegerecht. Er zijn nog geen aanwijzingen dat de eigenaar van plan is om zo'n stap te ondernemen.

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest laat weten dat het samen met de gemeente Elsene rond de tafel zit in de zoektocht naar structurele oplossingen voor de gezinnen en mensen in het gebouw, al is nog niet geweten wanneer daar uitsluitsel over komt.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni