Twee volwassenen en vier kinderen naar ziekenhuis door CO-vergiftiging

© Belga
18/04/2024

In Sint-Jans-Molenbeek zijn woensdagavond zes personen bevangen geraakt door een CO-vergiftiging. Het gaat om twee volwassen vrouwen en vier kinderen. Oorzaak van de intoxicatie was een niet-conforme waterboiler in de badkamer. Dat meldt de Brusselse brandweer.

De hulpdiensten werden woensdagavond omstreeks kwart voor negen opgeroepen naar een flat in de Sint-Maartensstraat in Sint-Jans-Molenbeek omdat daar een tiener onwel was geworden. Toen de ambulanciers ter plaatse kwamen, ging hun CO-melder meteen af. "Ze hebben de zes aanwezigen meteen geëvacueerd, de ramen geopend en versterking opgeroepen", zegt brandweerwoordvoerder Walter Derieuw.

Zes personen, waaronder twee volwassen vrouwen, twee tieners en twee kinderen werden met een CO-intoxicatie overgebracht naar het ziekenhuis. Ze verkeren niet in levensgevaar.

Oorzaak van de vergiftiging was de niet-conforme waterboiler in de badkamer. Daar verliep de afvoer van de verbrandingsgassen niet goed en er was geen aanvoer van verse lucht. In de andere flats in hetzelfde gebouw bleken gelijkaardige toestellen te hangen. Daarop sloot Sibelga de gastellers voor alle flats af.

Voorkom CO-vergifting: vier tips van de brandweer

De brandweer geeft vier tips om CO-vergiftigingen te voorkomen: "Laat een conform apparaat plaatsen door een erkende technicus en zorg ervoor dat het jaarlijkse onderhoud en de verplichte controles worden uitgevoerd. Laat ook de afvoer van verbrandingsgassen controleren en zorg voor natuurlijke ventilatie en aanvoer van verse lucht. Plaats CO-melders en neem actie bij symptomen zoals misselijkheid, braken, hoofdpijn of plotselinge vermoeidheid, zonder jezelf in gevaar te brengen. Open ramen, evacueer aanwezige personen en bel onmiddellijk de noodcentrale 112 voor assistentie."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni