| Archiefbeeld

Veehandelaren demonstreren donderdag mee met boeren in Brussel

© Belga
31/01/2024

De Belgische veehandelaren betogen donderdag mee met de boeren in Brussel. Dat meldt de nationale veehandelfederatie (FNCB). Ze roepen op tot "een terugkeer naar gezond verstand".

De Belgische rundvleessector heeft een gecompliceerde start van het jaar gehad, zegt de FNCB. Blauwtong serotype 3, een virusziekte die België heeft getroffen, heeft de export naar Nederland, Italië, Frankrijk en Duitsland verstoord.

De FNCB is bezorgd over de situatie van de rundveeprijzen in de komende maanden en vraagt in het bijzonder dat de Europese Unie de vector-overgedragen ziekten in de intracommunautaire handel herclassificeert. "Met 24 verschillende Blauwtong-serotypes en de opkomst van nieuwe ziekten zal elk land binnenkort een andere gezondheidssituatie hebben. Handel zal onmogelijk worden, ook al zijn dit geen besmettelijke ziekten", legt de federatie uit.

Ook roept ze de lidstaten op om het verkeer van geteste dieren toe te laten. Ze wil ook dat het FAVV (Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen) de administratieve exportprocedures vereenvoudigd.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Samenleving, protest boeren, veehandelaars, betoging, federaal agentschap voor de veiligheid van de voedselketen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni