Verzekeraars betaalden 77,2 miljoen aan slachtoffers aanslagen 22 maart

© Belga
18/03/2024

Verzekeraars hebben in totaal 77,2 miljoen euro betaald aan de slachtoffers van de aanslagen in ons land. Dat zegt verzekeringskoepel Assuralia, bijna acht jaar na de feiten. De slachtoffers hadden veel kritiek op de overheid en de verzekeraars omdat ze lang moesten wachten op hun compensatie. Volgens Assuralia zijn er maatregelen genomen om slachtoffers in de toekomst beter te begeleiden.

Eind vorig jaar hadden verzekeraars 77,2 miljoen euro uitbetaald aan slachtoffers van de aanslagen van 22 maart 2016 op Brussels Airport en het metrostation Maalbeek in Brussel. Bijna acht jaar na de feiten loopt de rekening nog steeds op.

Eind 2022 stond de teller op 65,7 miljoen euro. De verzekeraars hebben een potje opzijgezet waar nog 59,9 miljoen euro in zit. Dat geld is bestemd voor toekomstige betalingen aan slachtoffers.

De verzekeraars telden samen 1.403 slachtoffers die in aanmerking kwamen voor een schadevergoeding. De aangiften gaan niet alleen over overlijdens en lichamelijke schade, maar ook andere schadevormen zoals schade aan bagage.

Ontevredenheid

In de voorbije jaren was er regelmatig kritiek van slachtoffers die ontevreden waren over hoe verzekeraars en de Belgische overheid hen behandelden. Ook op het proces over de aanslagen vorig jaar luidde die kritiek.

De verzekeraars hebben de voorbije jaren initiatieven genomen om slachtoffers beter te helpen, zegt Assuralia. Om de medische onderzoeken sneller te doen verlopen, spraken de ze bijvoorbeeld onderling af dat voortaan één verzekeraar de medische expertise zal coördineren.

Aanslagen Brussel 2016

Op de luchthaven van Zaventem ontploften op 22 maart 2016 twee bommen. Ook in metrostation Maalbeek was er een explosie. Op 12 september ging het proces, dat 9 maanden zal duren, van start in Brussel.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni