ABVV via Facebook 

| Archiefbeeld.

Driehonderdtal ABVV-militanten in Brussel voeren actie tegen Europese begrotingsregels

© Belga
03/06/2024
Updated: 03/06/2024 13.10u

Een driehonderdtal militanten van de socialistische vakbond ABVV zijn maandagvoormiddag bijeengekomen op het Jean Reyplein in Brussel om te betogen tegen de nieuwe Europese begrotingsregels. De betoging is onderdeel van een nationale actiedag. Ook in andere delen van het land, van Genk tot Bergen, voerden vakbondsmilitanten actie.

De vakbondsmilitanten droegen bordjes met daarop 'Raak niet aan onze openbare diensten' of 'Het sociale is van levensbelang, middelen nu'. De betogers zijn misnoegd over de nieuwe Europese begrotingsregels, die eind april gestemd werden door het Europees Parlement. Bedoeling is om de overheidsfinanciën van de lidstaten op orde te krijgen. Lidstaten moeten daarbij toewerken naar een begrotingstekort van 3 procent van het bbp en een schuldgraad van 60 procent.

Het ABVV zegt dat de nieuwe maatregelen "totaal los staan van de sociaal-economische realiteit van de landen waarin ze van toepassing zijn." Voor België zou dat neerkomen op een "onhoudbare" budgettaire inspanning. Volgens het ABVV gaat het om een jaarlijkse budgettaire inspanning van 7 miljard euro, waarbij uitgekomen zou worden op 28 miljard euro tegen 2028. De vakbond waarschuwt voor drastische besparingen in de openbare diensten, de sociale zekerheid en de pensioenen.

Bijna 30 miljard euro besparen tegen 2028 "komt neer op bijna de helft van de pensioenuitgaven, die momenteel oplopen tot 69 miljard euro per jaar, en op meer dan het dubbele van het totale budget van de overheidspensioenen, goed voor 13,7 miljard euro per jaar." Françoise Lepoivre, algemeen secretaris van ABVV Brussel, rekent ook voor dat het om zeven keer de jaarlijkse dotatie voor het spoor gaat, tien keer het jaarbudget voor de federale en lokale politie, en drie keer het jaarlijkse budet voor de ziekenhuizen.

Naast Brussel waren er onder meer acties gepland in Brugge, Aalst, Genk, Namen, Bergen en Luik.

Hinder bij TEC en De Lijn

De socialistische vakbond diende een stakingsaanzegging in bij De Lijn. Over heel Vlaanderen rijdt gemiddeld 57 procent van de bussen en trams uit. De grootste hinder is er in de provincie Oost-Vlaanderen, waar net niet de helft van de bussen en trams rijdt. In de Oost-Vlaamse hoofdstad Gent is dat zelfs maar 30 procent.

Ook bij de Waalse openbaarvervoermaatschappij TEC wordt gestaakt. Het openbaar vervoer van MIVB in Brussel zou geen hinder ondervinden en ook de treinen zouden moeten rijden zoals normaal.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni