25 april 2023: het door asielzoekers gekraakte leegstaande gebouw naast het CD&V-hoofdkwartier in de Wetstraat

| Het CD&V-hoofdkwartier in de Wetstraat, met daarnaast het kraakpand voor asielzoekers die de federale overheid aanklagen.

Voormalig CD&V-hoofdkwartier wordt Oekraïens centrum

© Belga
09/02/2024

Vrijdagavond heeft het Ukraine Voice Refugee Comittee een gemeenschapscentrum geopend in het gebouw aan de Wetstraat 89 in Brussel, tot voor kort het hoofdkwartier van de CD&V. Het centrum krijgt steun van de Brusselse regering en de Brusselse vertegenwoordiging van VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR.

Bij de opening werd ook hulde gebracht aan het Brussels model voor de opvang en integratie van de Oekraïense vluchtelingen sinds maart 2022. Vertegenwoordigers van de Brusselse regering en de vluchtelingengemeenschap hebben samen het Bureau van de Hoge Commissaris van de Verenigde Naties voor de Vluchtelingen een systeem uitgewerkt om structurele problemen zoals huisvesting en werk op te lossen.

Zo werden meer dan 400 infosessies opgezet om de vluchtelingen bij te staan in het opnemen van hun rechten en sociale voordelen, terwijl 1.000 Oekraïense vluchtelingen werden geregistreerd als zelfstandige ondernemers. Daarnaast stonden de Oekraïense vluchtelingen en asielzoekers in voor de collectieve opvanginfrastructuur.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Samenleving, CD&V, Oekraïne, Gemeenschapscentrum, Wetstraat

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni